Петък,

Опустошиха ромски къщи в Габрово след протеста

797
Опустошиха ромски къщи в Габрово след протеста
A
A
A

Вицепремиерът Томислав Дончев пристигна в Габрово тази сутрин след масовите размирици снощи и побоя в магазин. Както е известно, протестиращите граждани се опитаха да щурмуват местното следствие, а след това опустошиха няколко къщи в ромската махала на града.

Протестът срещу насилието се превърна в шествие на разярената тълпа, която търсеше саморазправа с хората, които пребиха служител в супермаркет, съобщава Нова тв.

"Има време да се прави анализ на ситуацията, първостепенният приоритет е да се върне реда и спокойствието. Има достатъчно полицейски сили и жандармерия, които да се погрижат за това. Не бива да съдим за ситуацията в обичайните лицемерни категории. Една от причините за избухване на обществено напрежение е начинът по който се коментират интеграционните политики до момента. Самото усещане, че някой има малко по-особени права, че някой има възможност да не спазва законите, е една от причините да се стигне дотук. Аз не мога да толерирам никакви форми на насилие, независимо от кого се упражняват", заяви Дончев и добави, че не е изключено протестът да се използва предизборно.

"Нощта премина нормално. Допълнително тази нощ бяха дислоцирани достатъчно на брой сили от Дирекция "Жандармерия" и специализирани полицейски сили от София, които да гарантират сигурността и обществения ред на територията на Габрово. Те ще останат в Габрово докато е необходимо. Искам да призова гражданите към мир, спокойствие и разум, тъй като всяко едно ескалиране на напрежение може да доведе до нежелателни последствия", коментира старши комисар Тодор Гребенаров, зам.-директор на главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП).

Междувременно се разбра, че Апелативна прокуратура ще поиска днес постоянен арест на тримата мъже, задържани за побоя в магазина. 

   


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com