Опълчение за БГ консула в Чикаго

Опълчение за БГ консула в Чикаго | StandartNews.com

Емигрантите искат външният министър да удължи мандата на Симеон Стоилов

Обедини училища и църкви, спечели ни авторитет, хвалят го нашите

Българите в Чикаго бранят като опълченци генералния ни консул в града на ветровете. Емигрантите настояват за продължаване на мандата на Симеон Стоилов. За целта те са изпратили отворено писмо до министъра на външните работи Даниел Митов. В него споделят задоволството си от работата на Стоилов за развитието на българската общност в Чикаго и положените от неговите усилия за утвърждаване на контактите между емигрантите ни в различните градове и щати в САЩ. Под писмото до Митов са се подписали Динко Динев, изпълнителен директор на "Bulgarian American Legacy", Живка Петрова от Малко българско училище, Фолклорен танцов ансамбъл "Верея", Боянка Иванова от Училище "Джон Атанасов", Мария Христова от Ново училище в Нейпървил, Мария Лабова от Бърграф, Лили Паслиева от БУЦ "Знание", Българо-американската асоциация в лицето на Цветелина Буйновска и Петранка Стаматова, както и Българо-американският център за културно наследство с шеф Кина Бъговска.

Българската диаспора в Чикаго е изключително доволна от ефективната работа на Симеон Стоилов и затова настоява за продължаване на мандата му. Според емигрантите ни там дипломатът далеч не е просто един административен ръководител. "Ние срещнахме в лицето на Генералния консул г-н Симеон Стоилов грижовен и активен радетел за опазване на българския език, духовност и култура, както и създаване на предпоставки за по-добър живот за нашите сънародници", пишат те в писмото си до външния ни министър. По думите им още при стъпването си в длъжност през 2011 г. консулът си е поставил конкретни цели, които за 4 г. е реализирал. "Сред първите му усилия бе да постигне повече единение и съдружие между българските училища и различните обществени организации. С неговата помощ българските организации, духовни и образователни центрове поставиха на по-здрава основа своята дейност и успешно реализираха редица свои идеи и начинания", разказват за успехите му емигрантите ни в Чикаго. Стоилов се е погрижил да им осигури достъп до полезна информация от местните власти и обществени институции на различни нива - контактите с основни щатски и федерални институции, като отдела за помощ на емигрантите "Нови американци" в кметството на Чикаго, с Генералната прокуратура на щата, със структурите на шерифството и самия шериф, образователните департаменти, университети. колежи, музеи, библиотеки.

Именно генералният ни консул в Чикаго става главен инициатор и

мениджър на редица културни начинания

за емигрантите ни. Той организира обществени срещи и празници за българите като "Ден на България", поредица изложби в американски училища и колежи, посветени на азбуката ни, честването на 3 март в центъра на Чикаго с вдигането на българския флаг, както и дебюти на български художници и музиканти на различни събития в културния живот на Чикаго. Според нашите зад океана благодарение на инициативността и дипломатичния подход на Стоилов духовните храмове и паството на седемте БГ църкви там са се обединили. Той също поема инициативата за изграждането на Български мемориален парк в чест на Васил Левски и други национални герои. Под патронажа на генералния консул е издаден на български и английски език и първият том на книгата "Чикаго - Българският град". "За българите в тази обширна земя г-н Стоилов

работи много и постигна много

За съжаление обаче мандатът на нашия Генерален консул е на приключване", пишат емигрантите до министъра. Те са категорични, че ако той продължи работата си в Чикаго, общността ще спечели много. "Днес, в лицето на нашето Генерално консулство, ние имаме едно авторитетно българско представителство пред местните щатски и федерални власти и институции, американското общество и бизнес средите. Имаме съдействие, силно съпричастие към безспорно най-динамичната и всеобхватна обществена дейност, която развиваме сред нашата чикагска общност в духовен, културен, икономически и образователен план. Естествено и едно много професионално, полезно и ефективно консулско обслужване", категорични са българите. По думите им удължаването на мандата на Стоилов ще допринесе съществено за бъдещото развитие на диаспората ни в Чикаго като един хубав кът, където живеят и се трудят хиляди българи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай