Очакваме нови големи инвеститори в Костинброд

"Скретиска" е миналото и бъдещето на нашия град - този, на Константин Велики

Очакваме нови големи инвеститори в Костинброд | StandartNews.com

  • "Скретиска" е миналото и бъдещето на нашия град - този, на Константин Велики
  • Справяме се с пандемията, благодарен съм и на гражданите, и на бизнеса, че спязват мерките, казва кметът Трайко Младенов в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

- Господин Младенов, 2020 бе тежка за целия свят. Но какво се промени в Костинброд през тази година?
- Да, 2020 година беше тежка за целия свят, беше тежка и за страната ни, и за нашата община. При първата вълна на заразата поради непосредствената ни близост до столицата имаше три контролно-пропусквателни пункта между София и община Костинброд, през тази една година от вируса в малката ни община починаха уважавани от общността ни лекар, учител в детска градина, само преди дни изпратихме наш колега, работещ в сградата на общинската ни администрация. През тази една година трябваше да се научим да живеем с мисълта, че се води война с един невидим враг, който, ако не сме внимателни може да отнеме живота на наши близки, познати, приятели, дори на нас самите. И с оглед на спецификата на логистичното местоположение на Костинброд и ежедневният ни и непрекъснат досег със столицата - както съгражданите в общината ни, така и общинската администрация се научихме да бъдем още по-отговорни, по-дисциплинирани, да спазваме мерки и правила, които ни наложиха от централно ниво и които наложихме през общинския оперативен щаб - защото само по този начин може да се преборим и оцелеем в тази трудна за всички ни ситуация. И общината ни доказа, че може и знае как да прави това по време на епидемията - доказва го приза, който взехме след национално гласуване за малка община реализирала"социални мерки по време на пандемия".
- Казвали сте, че Костинброд е отличник по печелене на проекти. Какви проекти се осъществяват в момента и какво предстои през 2021 г.?
- Костинброд е отличник по печелене на проекти за общината с национално и европейско финансиране, както и в привличането на частни инвеститори, които реализират търговски, промишлени, логистични проекти на наша територия или разрастващи в пъти производството си промишлени предприятия. През тази една година направихме над 7 километра пътища, започнахме над 2 километра улици, реализирахме

над 20 километра водопровод в най-голямото ни село Петърч
- всичко това със европейски средства, с държавно финансиране реализирахме водопровода в село Голяновци и започнахме да изграждаме водопровод във второто ни по големина село Драговищица. Със спечелен проект по норвежкия механизъм и подписан с министерството на образованието договор осигурихме издръжката на Центъра за деца с онкохематологични заболявания, който е осмия в Света и който беше открит, и започна да функционира през 2020 година. Реализирахме значими проекти и сме подготвили нови в социалната сфера, както и в сферата на образованието. Едновременно с това на територията на града ни отвори врати поредният голям търговски комплекс от магазини, нови предприятия в областта на логистиката и хранително-вкусовата промишленост, развива се нова бизнес зона, в която очакваме няколко нови български и чуждестранни инвеститора.
- Какви придобивки ще получат гражданите на общината с бюджет 2021?
- С бюджет 2021 г., се очаква да отделим средства за проекти във ВиК сектора за по-малките ни населени места, за проект за културно -археологическото съкровище не само за общината ни, но и за България - "Скретиска" - резиденцията на Император Константин Велики, проект за вело - алеи в града ни, ще отделим средства по проекти по "Красива България". Основна част от средствата в бюджета ще бъде отделена за проекти, които в бъдещия програмен период са изключително необходими да ги има, за да кандидатстваме с тях, а съответно и след спечелването им да ги реализираме. Успоредно с проектирането ще продължим да правим улици и тротоари, ще изградим едно важно кръгово в една от промишлените ни зони, за което имаме средства от Министерство на икономиката, ще възстановим няколко от площадчета в селата ни, а се надявам, че ще продължим и ремонтните ни дейности по църква с национално значение "Света Петка" и ще довършим централния ни градски храм "Свети мина".
- Как се справяте с пандемията в общината?
- С пандемията ще продължаваме да се борим с максималните ни сила и енергия, с които разполагаме. При първата вълна бяхме наложме много строги и рестриктивни мерки и съм благодарен на гражданите, магазините и заведенията, че ги спазваха. Тогава наложихме вечерен час, допълнителни мерки в големите ни магазини, имаше ежедневни проверки в търговските и хранителните заведения, съдействахме максимално и на служителите на реда на контролно-пропусквателните пунктове, следяхме стриктно за реализиране на мерките на национално и общинско ниво. И към настоящия момент

справяме се с пандемията чрез стриктно спазване на мерките
Ежедневни са ни разговорите с РЗИ, лекарите в общината ни, МВР, представители на областния щаб. През изминалата седмица монтирахме в обществените сгради диспенсери за автоматично пръскане на дезинфектант, в сградата на общината поставихме рамка за автоматично мерене на температурата, ежеседмично дезинфекцираме обществени пространства, площи, помещения. Но апелирам и призовавам гражданите също да вземат и спазват всички предпазни мерки.
- Костинброд е индустриална община. Как се справят фирмите на територията й във време на пандемия?
- Костинброд е индустриална и изключително бързо развиваща се община. Към момента на наша територия са едни от най-големите предприятия в хранително - вкусовата и леката промишленост. И мога да заявя категорично от ежедневните си чувания или работни срещи с представители на тези предприятия, че те се справят изключително добре и отговорно с пандемичната обстановка. На наша територия не се допусна да се получи бум на заболелите в нито едно от големите промишлени предприятия, нито едно от тях не е спряло производствената си дейност, а са и много малко големите дружества, които свиха дейността си. В същото време мерките взети от страна на държавата в лицето на социалното и икономическото министерство подкрепиха по-малките предприятия и бизнес, които се възползваха от програмите и облекченията. Преди около месец с подкрепата на "Стандарт" и присъствието на министъра на икономиката и неговия екип направихме работен форум с представители на големия бизнес на наша територия и мога категорично да кажа, че той мина изключително успешно и креативно - бяха зададени въпроси, получени отговори, обсъдени полезни мнения.
- Има ли заявени нови инвестиционни намерения?
- Да, има нови инвестиционни намерения. Очакваме важен немски инвеститор в областта на леката промишленост. Най-големият завод за безалкохолни напитки в страната, който става и логистичен център, от който ще се изнася за Балканите, ще търпи изключително развитие. С частни инвеститори обсъждаме и образуване на една икономическа зонав центъра на града ни, където отдавна не функциониращ завод в момента се премахва и на неговата площ ще се изградят няколко нови предприятия. През 2021 г. очаквам две наши предприятия да кандидатстват за сертификат "Инвеститор Клас А", с което съвместно с министерство на икономиката ще изградим важна общинска инфраструктура. С решение на МС от края на 2019 г. на общината е прехвърлено управлението на резиденция "Стретиска", а Вие имахте идеи за развитието на обекта.
- Има ли развитие през тази година?
- През тази тежка за държавата като цяло и за общините в частност 2020 г. не можахме да отделим средства за развитието на резиденцията "Скретиска". Но подготвихме много неща за бъдещото и развитие. Утвърдихме общински план за туризма, членове сме и дори сме в управителния съвет на Софийски туристически район, а в бюджет 2021 г. сме предвидили средства за почистване на терена, в който е разположена резиденцията, за геодезическо заснемане и за изготвянето на проект, с който да кандидатстваме за европейско и държавно финансиране. Обсъдили сме общи проекти в областта на туризма - и по конкретни "Скретиска" както със столична община, така и по трансгранична линия със сръбски общини. "Скретиска" е миналото и бъдещето на нашия град - градът на Константин Велики.Казвали сте, че се гордеете с факта, че Костинброд е една от малкото общини в област София с висок детски прираст и все повече млади семейства идват да живеят в общината. С пандемията се появи тенденция хората да искат да избягат ог големите градове.
- Има ли желаещи да се заселят за постоянно в Костинброд?
- Костинброд е една от общините, в които се раждат и продължават да се раждат много деца - и то не само в града, но и във всичките ни села - от най-малкото до най-голямото.

Детските ни градини са препълнени
И това са радостни факти, с които се гордеем, но в същото време работим и в подобряване развитието на инфраструктурата в тази посока.
Подготвяме проект и спечелихме финансиране за чисто нова, голяма детска градина в самия център на града ни. Обект, за който имахме проект и идея за нова сграда на община Костинброд ще бъде достроен и разширен за чисто нова детска градина. Ние ще си останем в настоящата общинска сграда, колкото и нефункционална да е тя - децата на общината са най-важни! Ще разширим и детската ни градина в село Петърч, която е сборна за няколко села - и за нейния ремонт получихме пълната подкрепа от страна на държавата. Може да се каже, че почти ежедневно нови семейства се заселват на наша територия, млади хода, които имат деца или остават да живеят на територията на нашата община, именно с желанието семействата им да се увеличават. Но заселването за постоянно, не винаги, а дори и в по-голямата си степен не води до промяната на постоянния адрес на новодошлите лица. А това затормозява общинския ни бюджет - в областите на сметосъбирането и сметоизвозването, в закърпването или изграждането на ежедневно експлоатираната инфраструктура, в степента на административното обслужване. В града, в селата ни - на територията на общината ни живеят два пъти повече лица от постоянно регистрираните. Затова аз винаги съм призовавал гражданите които идват да живеят в общината ни - правете си постоянни адреси. Така вие помагате на общината, но и ние можем по активно и пълноценно да помагаме на вас.
- Какви са цените на имотите в града, който е на 20 км от София?
- За цените на имотите в града мога да кажа, че в областта на жилищното строителство са скочили двойно само за последните 5 / 6 години - вече са между 50 до 100 евро в зависимост от логистичното им местоположение. А вече и почти няма. Много се радвам, когато разхождайки се из града виждам как във всеки квартал, как на всяка улица се строи. Това показва, че са създадени подходящи условия и климат за гражданите ни от страна на общинската администрация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай