Обявено.Кои пенсионери взимат енергийни помощи

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев коментира правото на помощ

Обявено.Кои пенсионери взимат енергийни помощи | StandartNews.com

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев коментира правото на помощ за отопление на пенсионерите.

"Нито един пенсионер няма да загуби правото си на помощ за отопление заради увеличението на пенсиите от 1 юли. Добавката от 50 лева, която се плаща на всички български пенсионери, няма да участва в определяне на правото за достъп до енергийно подпомагане", каза министърът.

 Увеличението на цената на електроенергията е калкулирана в новия размер на месечната помощ. Прогнозите са, че нейният размер ще нарасне с 5,6%, каза Гълъб Донев.

Целта е не просто да се направи преизчисление на пенсиите, а да бъдат обхванати всички български пенсионери при спазване на принципите на социалното осигуряване, обясни Гълъб Донев.

Единият вариант е пенсиите да бъдат преизчислени със средния осигурителен доход за 2018 или 2019 г. Другата възможност е да се увеличи коефициентът за всяка година осигурителен стаж от сегашните 1,2 до 1,35, за да се запази връзката с осигурителния принос на всеки пенсионер.

С нарастването на този процент се дава по-добра мотивация за гражданите да участват и спазват принципите на социалното осигуряване, подчерта министър Донев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай