Образованието - или в клас, или в къщи

Не може да се подхожда избирателно

Образованието - или в клас, или в къщи | StandartNews.com

"Училищното образование не е пожелателно - или всички учат виртуално, или всички в клас. Не можем да кажем: "Който иска, учи". Това не са дискотеки и търговски обекти", каза още на 15 юни министърът на образованието Красимир Вълчев при представянето на внесените промени в Закона за предучилищното и училищното образование.

Той не подозираше само месец по-късно какви вълнения ще отприщи стартът на новата учебна година в ситуация на пандемия, от която упорито не излизаме.

Преди дни от министерството се произнесоха категорично - учебната година ще започне присъствено. Колкото и да не е ясна епидемичната обстановка в бъдеще. Принудени бяха да го направят, след колективния вопъл на родители срещу евентуално онлайн начало на новия образователен сезон.

Първи възроптаха срещу възможността да открият учебната година пред компютъра родителите на първокласници

Аргументи - няма я тръпката, която създава подходящата нагласа, че настъпва нов етап в живота на детето - става ученик наистина, а не в интернет.

Родители са установили, че продължителното социално дистанциране няма благотворен върху психичното и физическо здраве на наследниците.

 По-голяма част от контрола и възпитанието падат върху родителите, вместо върху учителите, а това е некомфортно, да не кажем и невъзможно, ако баща ти и майка ти не работят дистанционно.

Учителите явно също не приветстват идеята, тъй като разводнява работното време и е на път да докаже, че от тях няма нужда. На подобна идея не й е дошло времето.

Какво казват опонентите:

Сградният фонд на училищата не е пригоден за осъществяване на реална физическа дистанция между децата. Повечето класове са с над 20 деца, което прави невъзможно спазването й;

практически е невъзможно, и нездравословно, децата да носят маска по 6-8 часа на ден;

- часовете по физическо възпитание са свързани с тесни контакти, невъзможност за носене на маска;

- много училища са на две смени, поради което се затруднява и спазването на дистанция, и реализирането на дезинфекционни мероприятия;

децата не са в състояние да се пазят адекватно и да реагират правилно на реалната опасност от вируса;

проветряването в студените месеци е невъзможно, а вентилацията в салоните по физическо не е добра;

- педагозите ползват една учителска стая, в която има струпване на хора;

Компромисният вариант е родителите да имат възможност да избират сами дали децата им да учат присъствено или онлайн.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай