Няма да прекрояваме Изборния кодекс заради шепа кресльовци

Няма да прекрояваме Изборния кодекс заради шепа кресльовци | StandartNews.com

Не съжалявам за писмото до Елена от Ню Йорк, макар че ме заринаха със заплахи и псувни, казва Симеонов

"Не ни се мотайте в краката, когато се опитваме да намерим решение на 25-годишни проблеми, сътворени от безродни политици и безродни капризничещи псевдосънародници", написа в писмото си до българката Елена Хамбарджиева, която живее в Ню Йорк, съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов и разбуни духовете сред българските общности зад граница. Съжалява ли за думите си, ще отстъпят ли патриотите от предложените промени в Изборния кодекс, ще излязат ли с обща кандидатура за президентския вот? На тези и други въпроси пред "Стандарт" отговаря Валери Симеонов.

- Г-н Симеонов, премиерът Бойко Борисов е дал съгласието си да бъдат преразгледани текстовете от Изборния кодекс, ако Патриотичният фронт обещае да не бута кабинета. Как ще коментирате?
- Няма как да коментирам вече приет закон. Най-малкото е неуважително към Народното събрание да се говори за преразглеждане на закон, който беше приет преди една седмица. Освен това промените, които ние предложихме, бяха приети с народното съгласие, със 139 гласа "за". Това категорично говори за настройката и далновидността на всички политически сили, които са го подкрепили. И сега да се говори по тази тема по този начин е малко несериозно. Да не би да сме хора, които правят промени на 2 часа и на 5 дни. Въпросът за вота от чужбина и за електронното гласуване са в основата на нашата програма, която сме публикували още през 2011 г. Тези 250 хил. души, които са гласували за нас, са ни подкрепили заради нашата програма. Не е сериозно и отговорно да се говори по този начин.
- Ще имате ли среща с премиера Борисов?
- Не, нямам среща с него. Имам среща с омбудсмана Мая Манолова и с представители на българите в чужбина в 15,30 ч днес (б.р. - вчера). Засега не се налага среща с премиера, но ако се наложи и той има желание, аз нямам нищо против.
- Готови ли сте на отстъпки по отношение на Изборния кодекс?
- Не, за нас тази тема е приключена. Мисля, че направихме достатъчно отстъпки и

постигнахме едно общо съгласие с останалите партии

включително и тези, които не подкрепят правителството. Промените, свързани с гласуването на българите в чужбина, бяха подкрепени и от цялата група на БСП, и от други партии.
- Съжалявате ли за писмото си до българката Елена Хамбарджиева, която живее в Ню Йорк?
- А трябва ли да съжалявам? Напротив, написал съм го съвсем съзнателно. Това писмо обаче не искам в никакъв случай да се приема като към българите в чужбина, защото Елена от Ню Йорк не е българите в чужбина. Тя просто си прави докторантурата в Ню Йорк и е представител на "Протестна мрежа". Писмото ми е точно към тази шайка кресльовци, която се опитва да диктува дневния ред на държавата. Елена има многобройни публикации в "Протестна мрежа". Такива са и 4-5 човека, които се показват по тв репортажите. Всички те са едни и същи и са свързани с кръга "Капитал" и аз имам доказателства за това, не само от гледна точка на публикациите, но и затова, че участват в НПО "Гласувай без граници". Не мога да си позволя "Протестна мрежа" да диктува как ще се развива политическият живот на България. От тази гледна точка писмото, което съм написал, е абсолютно съзнателно и въпреки че не беше коректно то да бъде публикувано, очаквах това. Да кажа само за ваша информация, когато г-жа Хамбарджиева е разпратила моето писмо, го е направила заедно с имейл адреса ми, което не е морално. От 2 дни съм заринат със заплахи, псувни и още не знам какви простотии от "младите, красивите, интелигентните и образованите". Отговарям за постъпките си, все пак съм на 61 г., през целия си живот съм бил последователен, за да взимам думите си назад.
- Какво мислите за реакцията на сънародниците ни в чужбина?
- Няма реакция на сънародниците ни в чужбина, а на "Отворено общество", провокирана и симулирана в различни градове в чужбина. Както казах, от 4-5 човека. А ако ме питате за петицията с 6 хил. подписа на българи, живеещи в чужбина, когато хората не са добре осведомени, е нормално да приемат Изборен кодекс, който не са чели, като някакво ограничение на правата им, каквото няма. Нормално е да има реакция, ако фактите се представят грешно. Друг е въпросът, че

зад тези 6 хил. подписа може да стоят 15 човека

Няма автентичност на такива подписки. Знаете, че българите много обичат да се подписват за щяло и нещяло, както и за референдума на Веселин Марешки.
- Ограничени ли са правата за гласуване на българите зад граница?
- Не. Правата на българите в чужбина не са ограничени. Но ако те си въобразяват, че ще има секция близо до кварталната кръчма, в която си пият кафето, много са сбъркали. Българите в чужбина трябва много добре да знаят, че всяка секция струва пари и то доста - хиляди евро. От тази гледна точка, ако се чувстват граждани на България, нека бъдат така добри да се качат на колите си и да отидат да гласуват в секциите, които са равномерно разпределени на територията на съответната страна. А не непрекъснато да имат претенции. Иначе по тяхната логика трябва да открием секция и на Антарктида, където работи група от българи. Освен това тези секции не се разкриват с парите на българите с чужбина, а с данъците на българите в България.
- Какви са към момента отношенията в Патриотичния фронт? Имахте разногласия с ВМРО относно доброволните отряди.
- Отношенията ни са нормални. Ние сме коалиция от две партии, всяка от които си има своите разбирания. За неща, които не сме съгласували, и не сме излезли с обща позиция за тях, не мога да коментирам позицията и вижданията на колегите. Нормално е да имаме различни позиции по различни въпроси, защото сме две различни партии. Не може всичко да е еднакво. Но има уважение и доверие между ръководството на двете партии.
- Каква е според вас причината за напрежението между роми и българи в Раднево и можеше ли да се избегне сблъсъкът?
- Винаги сблъсъците избухват на битова основа, но обикновено прерастват в етническо противопоставяне. Няма как да се правим, че не го забелязваме. Държавата определено е длъжник по отношение на приобщаването на циганския етнос. Това обаче

трябва да се прави с твърда ръка, а не със социални помощи

които се изяждат и изпиват и водят до "производството" на поредното дете. Естествено, че държавата е в дълг за това, че не е направила необходимото за отрегулирането на тези отношения. Спомням си как при социализма нямаше такива проблеми. Циганските квартали бяха мирни и спокойни. Периодично се правеха полицейски акции за респектиране. Всичко това създаваше чувство на респект към закона и властта, което е много важно при този етнос. Когато го няма това чувство, виждате, че вече има всякакви безобразия. Лично аз от трибуната на НС съм изчел няколко декларации, свързани с циганската престъпност. Но бях обвинен в расизъм, ксенофобия и какво ли не. Проблемът остава и при съборените незаконни постройки в село Марчево, община Гърмен. Държавата трябва да покаже чрез цялата тежест и сила на всичките си институции, че циганите имат не само права, но и задължения. На тях трябва да се насади страх от закона. Ние сме на прага на една нова Катуница с всички последици за България от това.
- Възможна ли е според вас съдебна реформа у нас?
- У нас вече се реализира такава. На пръв поглед само с разделянето на ВСС и на инспектората, но като цяло фокусирането на общественото мнение и медийното внимание върху корупцията и несъстоятелността на съдебната система, мисля, че вече дава добри резултати. Заседанията на ВСС вече са прозрачни, гласуването е явно. Нека да сме обективни и да не виждаме само тъмната страна на нещата. Горд съм, че в качеството ми на народен представител в 37-то НС съм част от мнозинството от над 200 гласа, с които беше прокарана промяната в Конституцията, която изяло е свързана със съдебната система и реформата в нея.
- В интервю за в. "Стандарт" политологът Първан Симеонов изрази тезата, че на президентския вот най-добре ще се харчи патриотизмът. В тази връзка мислите ли за обща кандидатура на патриотичните сили за вота наесен?
- Да, говорили сме за това, но предстои изясняването на позиции, стратегия и лица. Като цяло имаме такава предварителна нагласа с ръководството на ВМРО.
- Как ще коментирате това, че Еврокомисията даде условна подкрепа за отмяна на визите за гражданите на Турция?
- Не трябва да прибързваме, защото процесът по договарянето още не приключил. Голяма част от условията са изпълнени от Турция, но и голяма част - не са. От друга страна, ми прави впечатление, че европейският елит поставя интересни условия, което е немаловажен детайл в целия процес. Така например се поставя въпросът за биометрични лични документи, каквито въобще няма и доста време ще отнеме, докато се изготвят, и второто нещо - говори се за визи до 90 дни.

Не се говори за работни визи и за нещо друго

Нека да изчакаме и да видим какви ще са детайлите. Не виждам някакви рискове и заплахи за България, особено от гледна точка на факта, че все още няма биометрични паспорти.
- Смятате ли, че конфликтът между президента Ердоган и премиера Давутоглу може да е сигнал за полумонархично управление в Турция?
- Да. Има симптоми, които продължават вече години наред, за доста сериозните амбиции на Ердоган по отношение на овладяването на цялата власт в Турция и за пълно еднолично негово доминиране във всички институции, което е доста опасно. Защото според мен Ердоган показва управленски сигнали за политическа некадърност. Не е без значение това, че президентът на съседна държава и то по-голяма от България и доста силна икономически попада в такава фаза на несигурност и на еднолично управление. За мен това са притеснителни процеси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай