Няма повишена радиация у нас, засилват охраната на АЕЦ "Козлодуй"

В Чернобил е регистрирано незначително повишаване на стойностите на мощността на дозата от гама фона в забранената зона

Няма повишена радиация у нас, засилват охраната на АЕЦ "Козлодуй" | StandartNews.com

Няма изменение в стойностите на гама фона у нас, съобщава Агенцията за ядрено регулиране във връзка със събитията в Украйна и АЕЦ "Чернобил".

Данните от системите за радиационен мониторинг в България показват липса на изменение в стойностите на гама фона на територията на страната.

Във връзка с появилата се в различни медии информация относно повишени стойности на гама фона на територията на АЕЦ "Чернобил", от украинския регулаторен орган съобщават, че няма изменение в състоянието на ядрените съоръжения и другите обекти в Чернобилската атомна централа.

Регистрирано е незначително повишаване на стойностите на мощността на дозата от гама фона в забранената зона.

Според експертите от Екологичния център, подобни колебания в показанията на приборите се дължат на нарушаване на горния почвен слой поради движението на голям брой тежка военна техника в забранената зона и освобождаването на замърсен радиоактивен прах в приземния слой въздух, съобщава БНТ.

МВР повишава охраната на АЕЦ "Козлодуй" заради военните действия в Украйна

Охраната на четирите стратегически обекта, свързани с националната сигурност на страната, които се намират в област Враца, от вчера е поета изцяло от служители на областната дирекция (ОД) на МВР, съобщи директорът Цветко Нинов на извънредно заседание на Областния съвет за сигурност.

Заседанието бе свикано днес от областния управител на Враца Стефан Красимиров заради започналите военни действия в Украйна. Директорът на ОД на МВР посочи, че от четирите обекта особено внимание е отделено на защитата и охраната на АЕЦ "Козлодуй". На площадката на атомната централа се намира и друг обект - Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" и изграждащото се национално хранилище за ниско- и среднорадиоактивни отпадъци към него, допълни Цветко Нинов. Разширен е периметърът на проверка на достъпа в АЕЦ "Козлодуй", като за изпълнение на тази задача са включени и силите на подразделението на "Гранична полиция" в Козлодуй, отбеляза Нинов. Другите стратегически обекти са газохранилището в село Чирен и газоразпределителната станция на топлофикационното дружество във Враца - за тях също са предприети допълнителни мерки за сигурност, съобщава "Труд".

ОД на МВР е започнало проверки на охраната на обекти, които могат да бъдат потенциална мишена на терористични атаки като язовирни стени, складове за взривни материали и други. Проведени са срещи с частните охранителни фирми и собствениците на магазини за продажба на оръжие и боеприпаси. В цялата област от вчера е засилено полицейското присъствие с целия наличен състав на дирекцията на МВР и хората трябва да са спокойни, каза още Цветко Нинов.

"За населението в България, в частност в област Враца, няма никаква опасност, свързана със ситуацията в Украйна", каза областният управител Стефан Красимиров.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай