Новогодишно! Още една държава дава зелена светлина за Шенген

Европейската комисия приветства взетото единодушно решение

Новогодишно! Още една държава дава зелена светлина  за Шенген | StandartNews.com

Още една държава дава зелена светлина за влизането на България и Румъния във въздушен и воден Шенген.

Испанското председателство на Съвета на ЕС потвърди, че България и Румъния ще се присъединят към Шенген с въздушните и водните граници от март догодина, предават 24 часа.

Решение за отпадането на проверките по сухопътните граници ще бъде взето по-късно, уточнява председателството в "Екс". Това е последното споразумение в рамките на Испанското председателство, се посочва в съобщението.

Контролът по въздушните и морските вътрешни граници ще бъде премахнат през март 2024 г., а решението за премахване на сухопътния контрол ще бъде взето по-късно.

Последното споразумение e в рамките на Испанското председателство на Съвета на ЕС", гласи текстът на публикацията на Испанското председателство.

Европейската комисия приветства взетото днес единодушно решение от Съвета за присъединяване на Румъния и България към Шенгенското пространство, като се започне с премахване на проверките по въздушните и морските граници, считано от март 2024 г.

Присъединяването на тези държави ще стимулира пътуването, търговията и туризма и допълнително ще подсили вътрешния пазар. Обсъжданията относно допълнително решение за премахване на проверките по сухопътните граници ще продължат през 2024 г. Едно разширено Шенгенско пространство ще направи Европейския съюз по-силен — както във вътрешен, така и в глобален план. Това пишат от Европейската комисия на сайта си. 

"Днес е исторически момент за България и Румъния. Както и ден за голяма гордост за румънските и българските граждани. От месец март те ще могат да преминават свободно вътрешните морски и въздушни граници, без да бъдат подлагани на гранични проверки.

Това е много голяма стъпка напред както за двете държави, така и за Шенгенското пространство като цяло. Поздравления за България и Румъния: това огромно постижение е възможно благодарение на вашата усърдна работа, отдаденост и упоритост. Благодарение на вас Шенгенското пространство ще стане още по-силно в полза на всички граждани на ЕС", заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.  

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай