Нова система казва контактували ли сме с болен

При по-строги мерки излизаме от дома с приложение на телефона, разработено от кабинета

Нова система казва контактували ли сме с болен | StandartNews.com
  • При по-строги мерки излизаме от дома с приложение на телефона, разработено от кабинета
  • Ако се наложи, няма да се поколебаем да вземем още по-строги мерки, категоричен бе вицепремиерът

Електронна система, през която хората ще могат да проверяват дали са били в контакт с болен от коронавирус, ще е достъпна съвсем скоро. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев в интервю за Нова тв.

Ако се стигне до по-строги мерки и забрана за излизане без декларация, може да се ползва разработено от правителството приложение. Апликацията ще е готова до четвъртък. Тя може да се ползва заедно с хартиените декларации, вместо гражданите да пращат есемеси, каквато идея също е била обсъждана, обясни Дончев.

„Надяваме се в началото на лятото тази криза да е зад гърба ни. Но след тази пандемия светът ще е различен”, каза вицепремиерът. И допълни, че държавата ще направи всичко възможно, за да смекчи последиците от нея. Дончев не се нае да прогнозира дали ще се наложи удължаване на извънредното положение.

„Ако се наложи, няма да се поколебаем да вземем още по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса. По този въпрос не трябва да има различни гледни точки”, категоричен бе Дончев.

Кабинетът се опитва всячески да намали товара върху здравната ни система, каза Дончев. "Надявам се да удряме отгоре пика на заразата и да даваме повече шанс на учените, които търсят лекарство и ваксина", допълни вицепремиерът. Той изрази мнение, че няма да се усети недостиг на болнични легла, защото в полеви лечебни заведения могат да се превърнат още десетки помещения у нас. "От гледна точка на легла и оборудване мисля, че ще се справим. Това, което би било проблем в тежка ситуация, е липсата на медицински персонал", смята Дончев. Той коментира и мярката, според която в държавата ще изплаща 60% от заплатите на служителите на затруднените компании.

„Трудно е да се предвиди колко фирми ще се възползват. Но тези наши действия имат за цел да дадат шанс на работодателя да не изпраща работниците си на борсата”, коментира Дончев и добави, че някои малки бизнеси може впоследствие да се рестартират, но за големите това ще е трудно.

Държавата не може да плати наема и заплатата на всеки, но ще се опита да помогне и да ограничи притока на безработни, каза още Томислав Дончев. И продължи: "Ние не искаме масови фалити, не искаме безработни".

Попитан колко ще обеднеем след епидемията и икономическата криза, която я съпътства, вицепремиерът коментира: "Няма еднозначна прогноза, има песимистични и оптимистични сценарии. Тази криза няма да ни направи богати, ще промени всяко кътче на света. Илюзия е ако някой си мисли, че ще се върнем към това безметежно състояние, което имахме в края на миналата година". Дончев заключи, че със сигурност след това светът няма да е същият. "Силно се надявам след тази криза качеството на демокрацията да не пострада", заключи Томислав Дончев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай