Четвъртък,

Нова промяна в светофарите, ще ни намигат ли

От: Редакция -
353
Нова промяна в светофарите, ще ни намигат ли
A
A
A

Столична община поиска регионалното министерство да промени своя наредба, с която да узакони мигането на светофарите при зелен сигнал.

От кметството се аргумнетират, че функцията е много полезна за шофьорите, но се оказа нерегламентирана и затова се налага да бъде спряна,

"Столична община започна поетапно премахване на функцията „мигащ зелен сигнал“ в края на времетраенето на зеления сигнал за транспортните направления, поради подадена жалба от български гражданин до европейската прокуратура и липсата на нормативна регулация на такъв тип функция към момента", посочват от дирекция транспорт в общината.

"През последните години Столична община многократно предлага и излага мотиви на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, относно необходимостта от промяна на законодателството и наредбата регламентираща функционалностите на средствата за светлинно регулиране на движението. Експерименталното въвеждане на функцията „мигащ зелен сигнал“ на територията на Столична община показва значително намаление на настъпили ПТП, в резултат на наличието на тази функция. Въпреки предоставената официална статистика за ПТП на годишна база на ключови кръстовища в града, преди и след използването на функцията „мигащ зелен сигнал“, от която е видно значително намаление на ПТП в следствие на използването на ѝ, както и получените положителни и подкрепящи въвеждането на регулация относно „мигащ зелен сигнал“ за транспортните потоци становища от Министерство на вътрешните работи и Министерство на транспорта, информационните системи и съобщенията, към момента не са на лице предприети действия от страна на МРРБ за изменение на НАРЕДБА № 17 от 23 .07.2001 г. за регулиране на движението по пътищата със светлинни сигнали и действия по иницииране на промяна в действащата нормативна уредба.

Във връзка с горното, Столична община отново входира искане в МРРБ за въвеждането на промени в НАРЕДБА № 17 от 23 .07.2001 г. за регулиране на движението по пътищата със светлинни сигнали и нормативната уредба на РБ, с цел разрешаване използването на функция „мигащ зелен сигнал“, посоват от кметството.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички