Нов апарат дава шанс на болни от рак

Нов апарат дава  шанс на болни от рак | StandartNews.com

Пациентите ще се лекуват вече у нас вместо в чужбина

С единствения у нас уред с възможност за хеликална терапия и третиране на обеми до 135 см дължина - TomoTherapy System (Томотерапия) ще лекуват от понеделник пациентите в новата лъчетерапевтична клиника към СБАЛ по онкология.

Високотехнологичната машината е 557-та в света, произведена от американската компания Accuray, доставена и инсталирана от нейния ексклузивен представител за България - дружество Бул Мед Инвестмънт АД.

"Това е специализирана апаратура, която работи на принципа на компютър томограф, тоест облъчва срезово там, където трябва. Ще го използваме за облъчване на цялото тяло с цел костно-мозъчна трансплантация, защото е най-подходящ за това", каза Нели Гешева, началник на лаборатория по клинична дозиметрия и лъчезащита. По думите й 150 пациенти годишно у нас имат нужда от тази терапия, но досега са се лекували в чужбина. Новата клиника вече ще може да поеме до 30 от тях годишно.
Благодарение на системата за томотерапия, която е оборудвана с всички екстри и работеща с най-новия софтуер, пациентите вече ще могат да започват лъчелечение в рамките на 30-50 дни, както е в осигурените с апаратура държави, посочи проф. Веселина Първанова, началник на Клиниката по лъчелечение. Досега болните са чакали по 3 месеца и половина за лъчелечение, а лекарите в клиниката са работели на смени, за да смогват. "Тази машина дава изключително предимство на пациенти с тумори в главата, при които след биопсия е невъзможно да се направи оперативно лечение и се започва с малки дози щадяща химиотерапия. Тя дава най-доброто разпределение на дозата и възможност за лечение на тези болни", допълни тя. Апаратът е от изключителна полза и при тумори на плеврата, защото не облъчва белодробния паренхим, и при сарком на бъбрека, защото щади бъбрека.

Новата клиника по лъчелечение в СБАЛ по онкология откри зам.-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски. Проектът е на стойност 31 928 171 лв. по ОП "Регионално развитие", като националното съфинансиране е около 5 млн. лв. "С този най-голям лъчетерапевтичен комплекс у нас пациентите вече няма да търсят лечение в чужбина, а ще привличаме болни от съседните страни. Вече имаме заявки за лечение от Либийското посолство", каза д-р Валентин Ангелов, шеф на СБАЛ по онкология. Официалната церемония уважиха д-р Даниела Дариткова, шеф на парламентарната комисия по здравеопазване, депутатът д-р Лъчезар Иванов, директори на болници, хабилитирани лица и лекари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай