Нов закон! Какво сме длъжни да кажем на лекаря?

Ето какво предвижда д-р Александър Симидчиев

Нов закон! Какво сме длъжни да кажем на лекаря? | StandartNews.com

Нов закон разписва за първи път задълженията на пациента. Какви са те обясни зам.-шефът на здравната комисия в НС д-р Александър Симидчиев, който е автор на новите текстове. Те вече са одобрени от колегите му в групата на Демократична България и се подкрепят от останалите партии в управляващата коалиция.

Пациентът ще има ангажимент да казва истината, когато му се снема анамнеза, обяви д-р Симидчиев пред бТВ. Според него сега - умишлено или не, се случва пациентът да не предостави вярна информация на лекаря, което затруднява лечението. Той коментира темата във връзка с поредния случай на нападения срещу лекар снощи в Самоков.

В подготвените задължения на пациента ще бъде разписана и пълна забрана за влизане на въоръжени лица в лечебни заведения, съобщи още д-р Симидчиев.

Когато медицината се практикува по стандартизирани правила, тези случаи на насилие ще намалеят. Десетилетия наред здравеопазването не  е било водеща тема, разрушено е доверието, то се гради дълго и трудно, коментира депутатът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай