Нов протест! Блокираха пътя към Мальовица

Искат държавата най-накрая да го ремонтира

Нов протест! Блокираха пътя към Мальовица | StandartNews.com

Около стотина жители на Самоковско блокираха пътя, който свърза Самоков с курортния комплекс Мальовица. Причината е изключително лошото състояние на пътната настилка, от което страдат жителите на селата Мала Църква, Бели Искър, Маджаре и Говедарци. Местните се оплакват, че някои от дупките са с дълбочина 15-20 сантиметра.

За около половин час беше спряно движението на превозни средства при разклона при село Бели Искър. Протестът на гражданите бе подкрепен и от кметовете на местните села.

„Катастрофите са ежедневие, счупените джанти  и спукани гуми са нещо нормално. За съжаление някой път някой инцидент може да бъде с фатален край.“ каза един от протестиращите.

След посещение на телевизионен екип преди месец е поет ангажимент от Властта пътят да бъде ремонтиран още тази година, но до момента ремонтни дейности нито са започвали, нито са насрочвани.

Пътят, свързващ града с най-красивата част на Рила е натоварен във всички сезони, тъй като курортът Мальовица е обичано място, както от любителите на снежните спортове през зимата, така и от запалените планинари целогодишно поради огромното разнообразие от туристически маршрути, както за начинаещи, така и за по-опитни планинари.

В последните 2 години курортът Мальовица претърпя изключително сериозна трансформация и туристите се увеличиха няколкократно. Лошият път създава изключително много проблеми с придвижването към курорта, особено през зимата. Курортът се намира на висока надморска височина и обичайно има изключително много сняг.

“В тези населени места живеят над 2600 човека, а още хиляди българи, както зимата, така и лятото посещават курорта Мальовица. Всички те са принудени да ползват път, който буквално е като след бомбардировки. Уж у нас не се води война, а пътят ни е изровен все едно едно е обстрелван и от руската, и от украинска армия. Първо се молехме, писахме жалби, писма, какво ли не, АПИ все обещаваше да започне ремонт, и все нищо не се случва. На хората им писна и решиха да протестират и няма да спрат, докато това безобразие, наречено път, не се оправи.“ каза един от протестиращите.

Хиляди коли минават всеки ден по тези пътища, както на местни хора, така и на туристи.

„Пътят не е просто лош, той е опасен. Има толкова много инциденти! Плащаме данъци ,винетки, а сме принудени да рискуваме нашия и на децата ни живот по това безобразно шосе. По този ли път туристите трябва да пътуват до Мальовица? Как ще развиваме туризма в района с подобна инфраструктура? Това шосенце не е ремонтирано сигурно от 80-те години.“ пита един от протестиращите.

„Ако държавата не вземе мерки, протестът ни ще стане все по-гневен и масов“ предупредиха организаториторите на протестните действия, които се самоорганизирали във Фейсбук.

Протестиращите се надяват поне една българска институция да ги чуе и участъкът от 20км до курорта да бъде по-скоро оправен, за да се спасят човешки животи и за да се подобрят условията не само за местното население, а и за туристите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай