Ниските заплати са пречка за младите лекари

Ниските заплати са пречка за младите лекари | StandartNews.com

Надпреварата за млад медик вече тече с пълна сила. "Стандарт" събира предложенията за най-добрите лекари до 40 г. у нас. Както и за болничните мениджъри, които им дават шанс да се развиват в България. Тримата първенци сред лекарите ще получат 1-годишни стипендии в размер на 400 лв. месечно. Инициативата е част от кампанията "Млад медик" на в. "Стандарт", която се провежда заедно с Министерство на здравеопазването, Българския лекарски съюз (БЛС) и Дарик радио. Критериите, по които ще се оценяват кандидатите, са разработени съвместно с БЛС и Гражданска инициатива "Млади лекари за ново здравеопазване" и можете да ги видите на сайта ни - www.standartnews.com. Всички номинации пращайте на електронния адрес: [email protected]. Крайният срок е 15 август. Очакваме ги!


 

Пациентите да бъдат търпеливи, съветва акад. Иван Миланов

- Акад. Миланов, защо избрахте медицината?

- За да помагам на хората.

- Какво ви накара да станете мениджър на лечебно заведение?

- Исках да подобря възможностите за лечение на пациентите и условията на труд за лекарите.

- Вярвате ли в Хипократовата клетва или смятате, че няма място за нея в комерсиализираното ни общество? Кой е най-важният принцип от нея според вас?

- Да, вярвам. За нея винаги е имало и винаги ще има място. Всички принципи, застъпени в Хипократовата клетва, са важни, не би трябвало да ги разделяме на такива с по-голямо или с по-малко значение. Редно е да ги знаем и да ги спазваме до един.

- Като лекар кои са най-важните професионални принципи за вас? А като мениджър?

Да препоръчвам на болните подходящ режим

според познанията си и да ги защитавам от всички вредни неща. Като мениджър - да дам възможност на младите лекари, учениците си и всички лекари на щат в повереното ми лечебно заведение да опознаят принципите на медицината, да получават обширни обяснения по всички медицински въпроси.

- Какво мислите за здравната система в България? Дава ли тя достатъчно възможности за добро лечение и за нормално практикуване на медицина?

- Позитивно настроен съм. Отговорът ми е "да", ако трябва да се генерализира.

- Има ли пречки в достъпа до лечение на пациентите - например финансови, технологични?

- Спрямо останалия свят, медицинските услуги в България са лесно достъпни и на много добри цени.

- Какво е отношението ви към младите лекари като мениджър? Кои са основните пречки пред тях у нас?

Винаги ги насърчавам

Ако искат да имат добро кариерно развитие, са добре дошли и мисля, че в момента имат много възможности. Основната пречка е ниското заплащане на лекарския труд в страната ни.

- Какво сте направили във вашата болница, за да толерирате развитието на младите лекари?

- Младите лекари участват активно в дружества, конгреси и форуми. Предоставят им се възможности за работа в клинични проучвания, кандидатстване по програми и международни стипендии за повишаване на квалификацията (възможности за допълнителни доходи).

- Какво искате да се промени в здравната система?

- Нищо.

- Какво бихте казали на хората, от които зависят промените? А на пациентите?

- Да бъдат търпеливи.

---

Акад. проф. д-р Иван Миланов, дмн, завършва медицина в София през 1981 г. През 1986 г. взема специалност по неврология, през 2005 г. - по социална медицина и здравен мениджмънт. Специализира двигателни нарушения в Канзаския университет, САЩ, при проф. Колер. Има и специализация по главоболие в Университета в Павия, Италия, при проф. Напи и проф. Сандрини.

Акад. Миланов започва кариерата си като участъков терапевт в болницата в Своге. През 1983-1984 г. вече е асистент по клинична електромиография в ИСУЛ. След това, до 1988 г., е старши асистент в III неврологична клиника на Медицинска академия. От 1988 до 1997 г. е главен асистент в отделение за двигателни нарушения към III неврологична клиника на СБАЛНП "Св. Наум"-София. От 1997 до 2001 г. е доцент по неврология към III неврологична клиника в същата болница. През 2001 г. става професор по неврология. От 2004 до 2008 г. е зам.-ректор на Медицински университет-София, а от 2001 до 2010 г. - изпълнителен директор на университетската болница "Св. Наум". През 2010 г. е зам.-министър на здравеопазването. След това, до 2011 г., е началник на Неврологична клиника на МБАЛНП "Св. Наум", от 2011 г. - прокурист на университетската болница "Св. Наум". През 2012 г. става член-кореспондент на БАН, а тази година бе избран и за академик.

Акад. Миланов има 396 научни публикации, 81 от тях - в престижни западни списания. Автор и съавтор е на 16 монографии, 27 учебника и ръководства по неврология, както и на 40 глави в ръководства и учебници. Общият импакт фактор на публикациите му е 192,081, има 1085 цитирания в чужбина и 314 - в България. Акад. Миланов е член на СНС по неврология и психиатрия към ВАК, както и главен изследовател в много международни клинични проучвания във фаза II, III, IV.
През последните 5 г. е въвел в "Св. Наум" различни високотехнологични дейности - ЕМГ, ЕЕГ, лечение на късна паркинсонова болест, невромодулация при МС и първични главоболия. Лечебното заведение, което управлява, няма дългове. Лекарите на щат под 40 г. са общо 27 (20 жени и 7 мъже). Само един от специализантите в болница е с обвързващ договор, а по Наредба 1 от 2015 г. са назначени четирима. Много млади лекари от екипа му са работили в чужбина по време на специализацията или докторантурата си, след което са се завърнали в болницата - само за последните 2 г. са двама. Средната начална заплата на младите лекари без клас в "Св. Наум" е 860 лв., а на назначените по Наредба 1 - 884 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай