Никола Минчев проговори за 17 регулатора. Големите назначения

Ние сме удовлетворени от промените в Конституцията

Никола Минчев проговори за 17 регулатора. Големите назначения | StandartNews.com

Ние сме удовлетворени от промените, които приехме вчера. Това заяви пред БНР Никола Минчев, депутат от ПП-ДБ и зам.- председател на парламента.

Вчера мнозинството в НС прие шестата поправка в Конституцията.

"Смятам, че постигнахме целите, които си бяхме заложили", обясни Минчев в предаването "Преди всички".

Той не се ангажира с прогноза дали някои текстове няма да могат да минат през Конституционния съд. Смята обаче, че тези, касаещи измененията в съдебната власт, ще издържат конституционния тест.

Колкото повече време се даде на един законодателен процес, това допринася за прецизиране на текстовете, но в настоящия случай имаше и други фактори, посочи още зам. - председателят на парламента.

Минчев коментира опасенията, възникнали около избора на следващия главен прокурор и т.нар. парламентарна квота във Висшия прокурорски съвет.

"Не бих казал, че политиката в предишните години е напускала прокуратурата, че сега изведнъж да влиза. Това, което излезе от управлението на прокуратурата е мнозинството, което се формира около главния прокурор.

Той призна, че е важно да няма влияние на мнозинството в НС през квотата в Прокурорския съвет.

"Отговорност на мнозинството е да номинира такива кадри, които да не изпълняват партийни поръчки".

Никола Минчев разясни и попълването на регулаторите.

"Разговорът е сложен, защото се попълват органи с фиксиран мандат. В рамките на този парламент сме избрали управител на БНБ и двама подуправители. Избран е и председател на Сметната палата. Това е един труден процес - с много разговори и намиране на фигури, които са приемливи за всички участници, а не да кажем "Ние ще посочим управителя, а вие подуправителя". 

Не мисля, че темата с регулаторите ще се реши за някакъв кратък и фиксиран период от време. Тези органи са доста. Мисля, че са 17. Това е тема, която ще се развива във времето. Няма да се съберм и да ги "парцелираме" за няколко дни".

Минчев коментира темата за попълването на квотата на НС в Конституционния съд и имената на Десислава Атанасова и Атанас Атанасов, които циркулират в публичното пространство като възможни кандидатури.

"Не сме водили разговори на ниво парламентарна група. Това са спекулации".

Той смята, че експретното начало при попълването на всички регулатори е по-подходящо.

Никола Минчев анализира и твърденията, че ПП-ДБ са "изпрали" имиджа на ГЕРБ и ДПС през съвместната работа по конституционните промени.

"Конституционните промени бяха изключително важна стъпка, която бяхме обещали на избирателите. Те изискват мнозинство. Необходимостта да се конструира конституционно мнозинство, което да приеме тези промени изисква да се водят разговори с политическите сили, които са парламентарно представени. Това мнозинство можеше да се конструира с ГЕРБ и ДПС. Те изявиха желание да застанат зад тези конституционни промени. Плащаме електорална цена, но си заслужава".

Той посочи, че това управление все още не е постигнало всички заложени цели и има върху какво да продължи да работи.

"Има и други цели на управлението, като Шенген и еврозоната. Предстои и работа по Закона за съдебната власт. Не виждам по-добра алтернатива на политическия хоризонт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай