Неприятна новина за всеки шофьор. Голяма промяна роди скандал

Застрахователите се наежиха

Неприятна новина за всеки шофьор. Голяма промяна роди скандал | StandartNews.com

Голяма новина за новата цена на застраховката „Гражданска отговорност” роди нов скандал в държавата. Той е между финансовото министерство и транспортни фирми.

ВИЖ ОЩЕ: Революция с камерите. Всеки шофьор гори

До чувствително повишение на вноските по задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, стойността на която може да достигне многократно над настоящата, предвиждат промени в Кодекса за застраховането. Застрахователните дружества ще са принудени да увеличат цените, за да се компенсират рисковете от измами и източване на националното бюро „Зелена карта” и в крайна сметка ще бъде за сметка на българските граждани.

Това предупреждават от Европейския транспортен клъстер. Предложението на Министерство на финансите за изменения в Кодекса на застраховането предвижда налагането на безусловно плащане от страна на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи без изискване за доказателствена насрещна документация. Този законопроект излага на съществен риск българските застрахователи, предупреждават от организацията.

Според тях Министерството на финансите е подвело със своите твърдения експертите – представители на бранша, заинтересовани страни и депутати, по време свиканата работна група към Комисията по икономическа политика и иновации на 21 декември 2022 г.

Твърденията им, че сега действащият нормативен акт е пречка за присъединяването на България към ERM II и еврозоната са напълно несъстоятелни. Твърденията им за съгласие на бранша с предложените от нея текстове категорично не съответстват на истината, посочват от Европейския транспортен клъстер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай