Не бива държавата да е до табелата на курорта

Не бива държавата да е до табелата на курорта | StandartNews.com

Хотелите бяха пълни 50 дни, а сезонът трябва да е поне 110

Общината във Варна прави фондове, за да води туристи целогодишно, казва Георги Щерев

Георги Щерев е председател на Съюза на хотелиерите - Златни пясъци. Пред "Стандарт" той коментира основните изводи от приключилия сезон в морските курорти, както и най-големите проблеми пред бранша.

- Г-н Щерев, след края на летния сезон отчитаме едно много успешно лято. На усилията на сектора и Министерството на туризма ли се дължи това, или на независещи от нас геополитически обстоятелства?

- На първо място данните, които идват от НСИ, са доста различни от реалността. Примерите са много, но мога да посоча един. Туроператорът, който осигурява най-много немски туристи за България - тази година около 130 000, е продал само билети за около 20 000 пътници, което е около 15% от продажбите. Тоест това са хора, които ползват чартърните самолети, но не са туристи. Такива продажби само на самолетни билети има много и при други туроператори, за да няма празна седалка в чартъра, който е предплатен. Дано, като влезе Единната система за туристическа информация, нещата от страна на статистиката да се подобрят чувствително, въпреки че не се прие предложението на Съюза на хотелиерите в Златни пясъци в обработката на данните за по-пълна информация да се включат повече данни за всички туристи, а не само тези извън ЕС. На второ място искам да посоча, че този летен сезон беше с много добра заетост от 50 дни през юли и август. И без да съм врачка, мога да се обзаложа, че през следващите години през тези 50-60 дни легловата база ще бъде не по-лошо заета. Друг е въпросът какви са финансовите параметри на цялата почивка и престоя. Според мен всяка година те се влошават. Въпреки наистина добрата геополитическа обстановка за България, заетостта от 1 май до 15 юни и след 15 септември е близка до тази от предходните години. Тя е много по-малка отколкото преди 7-8 години и в началото на демокрацията. Трябва да се направят целенасочени мероприятия за удължаване на сезона, за да стане поне 110 дни с добра заетост.
Община Варна има една много добра инициатива в тази посока - да участва във фонд, чрез който да се финансират редовни целогодишни полети до летище Варна. Освен това общината смята да създаде фонд "Туризъм", в който ще се разглеждат проекти, чиято цел

е да докарат туристи преди 31 май и след 20 септември

Благодарение на сериозните инвестиции в Община Варна последните 2-3 г. туристите имат с какво да разнообразят своята почивка, като посетят обекти, разположени в пешеходния ринг на града.

- Министерството на туризма обеща от догодина шезлонгите и чадърите да са много по-евтини и дори безплатни. Това стъпка в правилната посока ли е?

- Да, наистина има добри идеи, които се коментират, но има много работа да се свърши, за да заработят. Безспорно с идеята да се намалят драстично цените на услугите на плажа министерството хвана бика за рогата и дано успее да издържи на напрежението. Защото за много от хората принципът е ден година храни.

Пред обществото се създава впечатление, че от следващото лято стойността на плажните услуги в националните курорти ще е 4 лева, което не е точно така, тъй като до 2019 г. примерно в Златни пясъци има действаща концесия и дотогава, както каза и министър Ангелкова на срещата ни на 25 август 2016 г., без концесионерите да се откажат доброволно от действащата концесия, няма как да се променят нещата. Другото е юридически хватки с неясен край. Трябва да е ясно, че новите условия евентуално ще се случат на плажовете, където старите концесии са приключили. За съжаление при формирането на идеите за новото концесиониране МТ не проведе срещи с хотелиерите, които плащат сметката при некачествените услуги. Ние сме предоставили на министерството становището на Съюза на хотелиерите - Златни пясъци, където основното е, че не сме съгласни с идеята концесионерите да имат предимство в предстоящите конкурси за концесия на плажовете. Предимство според нас трябва да имат субекти, които са инвестирали сериозни средства в курорта.

За нас изграждането на "капанчета" не е инвестиция

Също така трябва да се махнат търговските обекти на плажа, а да има обекти на по 200 метра само за вода, кафе и безалкохолни напитки. В интерес на истината МТ в момента провежда срещи с бранша за уточнения и се надявам наистина въпросът да се реши в интерес на бранша, а не на отделни групички.

- Другият сериозен проблем пред бранша е липсата на кадри. Социалното министерство обаче предприе редица стъпки той да бъде решен. Оптимист ли сте, че това ще се случи скоро?

- Наистина решаването на този проблем е доста по-напреднало. Прие се Законът за трудовата миграция и трудовата мобилност. В близките дни излезе и правилникът за неговото прилагане и се надявам, че още за предстоящия зимен сезон организацията по набирането на кадри от чужбина ще заработи. Увереността ми идва е от факта, че министър Зорница Русинова има много ясна визия и последователна политика за това още като зам.-министър, с която сме направили 2 срещи по тези въпроси. Очакваме да се решат и проблемите, касаещи набирането на българския персонал, работещ в туризма. Настояваме

сезонният персонал да има право на обезщетение

при 6-месечна трудова заетост. Както и докато е регистриран в бюрата по труда, да участва в квалификационни и преквалификационни курсове за сметка на програмите на МТСП. Добре е програмите да бъдат съгласувани с бранша. Трябва да се намали и бюрокрацията при наемането на млади хора, навършили 16 г., както и да се въведе почасово заплащане. Очаквам от Министерството на образованието да реши искането на бранша стажовете на учениците да са в реални условия и работещи обекти. В нашето МТ има изградени комисии за кадрите, което е добре. Но за съжаление хората от реалния бизнес, които познават до болка проблемите, са много малка част от общия брой поканени да участват.

- Една от добрите според мен идеи е да се консолидира браншът. Как вие гледате на нея?

- Говори се за подобно обединение, но никой не ни е събирал и да каже какво разбиране има по въпроса. От медиите разбирам, че ще останат 6 национално представителни организации на продуктов принцип. Начинът, по който се подхожда, ми се струва малко повече административен и най-вероятно ще породи напрежения. Това според мен може и да се избегне, ако се направят срещи и се стигне до взаимно приемлив вариант за всички или поне за по-голяма част от участниците в процеса. Бих предложил на МТ да прави срещи по места с хората, които са инвестирали в бранша. Вместо да се правят срещи в голяма зала с много хора от различни видове туризъм и те да се превръщат в говорилни. Същите са без ефект, но се отчита, че браншът е запознат с идеите на МТ. Създава се впечатление, че МТ бягат от срещи, най-вече с хората, които преобразиха материалната база, каквито са хотелиерите, демонстрира се липса на чуваемост за проблемите в бранша.

- Какво според вас трябва да предприеме Министерството на туризма незабавно?

- Безспорно това е да получат статут националните курорти. Не намирам за нормално курортите да се представляват от собственици на инфраструктура, а да не се взима под внимание мнението на собствениците на легловата база, направили огромни инвестиции. След като националните курорти получат съответния статут, очаквам да се решат проблемите с липсата на реклама, поддържането на инфраструктурата и санкциите, ако това не се случва, охраната във всичките й аспекти, озеленяването, сметосъбирането, сметоизвозването. Да има единна политика по застрояването, съставяне на транспортните и търговски схеми. Въпреки, че бе създадена комисия в МТ по този въпрос още в началото и уж се подготви някакъв материал с доста компромиси под влиянието на определени среди, все още те не са предоставени за съгласуване с другите министерства. А предстои разискване в НС и изготвяне на наредби. С две думи и следващия сезон няма да има развитие по този проблем, а след това - мандатът свърши. Сега нещата са оставени на такъв етап - да се спасяват хотелиерите поединично. Държавата и общините са до табелите на курортите и

се интересуват основно от това дали са платени съответните данъци и такси

Докато градските хотели плащат и получават съответната услуга, в курортите практически няма грижа за инфраструктурата от страна на държавата и на общината. Определено смятам, че за тези 2 г. всеки един от проблемите можеше много точно и ясно да бъде дефиниран и набелязан съответният път за разрешаването им.

- Подкрепяте ли идеята за инспекторат към Министерството на туризма, чиято цел ще е именно да решава проблемите и да контролира по-изкъсо нещата?

- Опасявам се, че когато хлябът и ножът са в ръцете на един човек, е възможно контролът да се изкриви, както стана и с ДАИ. Аз лично бих приветствал да има контрол върху служителите в МТ. Да се следи дали в определените срокове качествено изпълняват своите задачи. Но бих оставил контрола върху бранша в ръцете на Комисията за защита на потребителите.

- Какви са прогнозите ви за следващия летен сезон?

- Още е твърде рано да се дадат категорични оценки за следващия сезон, но мисля, че ако работим системно и целенасочено, нещата не би трябвало да изглеждат по-зле от предходния. С удоволствие бих желал да отбележа, че през 2017 г. Златни пясъци ще отбележи 60 години. И чрез вашия вестник бих приканил всички да сте в очакване на предложения на хотелиерите от комплекса за почивка през 2017 г., за да отбележим заедно юбилея на един от най-старите курорти на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай