Най-големият портрет на Левски е върху училище

Нарисуван е за три дни от Станислав Трифонов – Насимо

Най-големият портрет на Левски е върху училище | StandartNews.com

Днес Враца отбелязва 183 години от рождението на Васил Левски на ново място – пред най-големия в страната портрет на Дякона, изрисуван върху фасадата на училище. „Проектът беше зададен от училището. Аз и моят екип отидохме там по тяхна молба. Заданието беше да се направи половината от стената. Аз обаче сметнах, че този проект изисква специално отношение и реших да я направя цялата", заяви авторът на проекта - Станислав Трифонов – Насимо.

Майсторското произведение е с общ размер от над 50 квадратни метра и бе създадено само за 3 дни при температури над 30 градуса. Художникът използва смесени техники, включващи рисуване с четки, валяци и аерозолни спрейове, действайки изцяло „на око“, без предварителни разчертания.Уникалното произведение на изкуството се появи само няколко дни преди 183-годишнината от рождението на Апостола.

Портретът на Апостола е истинско събитие и за града, а и за малкото училище, което носи неговото име. Подготовката за осъществяването на идеята за огромен портрет на Левски върху фасадата на училището започнала преди години.

"Преди 2 години всъщност започнахме вече съвсем целенасочена акция за събиране на средства, тъй като предполагахме, че това ще струва доста средства да се направи от професионален художник. Ние тогава всъщност не знаехме, че Насимо ще прояви този интерес и професионализъм и отношение най-вече...”, разказва пред БНТ директорът на ОУ "Васил Левски" - Враца, Румен Петков.

Когато художникът започнал да рисува уж познат, но всъщност много по-различен образ на Дякона, всички били впечатлени от творческия размах.

" Левски оживяваше пред очите ни - буквално за минути", споделя впечатленията си директорът.

Удивително изглеждало самото сливане на традиционни стенописни техники с нестандартни и модерни похвати. "Той работи основно с фасадна боя, със специални спрейове, които са за графити и с акрилни бои", обясни учителят по изобразително изкуство Първан Димитров.

 

Така ликът на Апостола ще вдъхновява от фасадата на училището и ще бъде истинско съвременно послание за родолюбие и признателност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай