Нашенец си купи олио от Гърция и даде диагноза на българина

Живи са остатъците от комунизма

Нашенец си купи олио от Гърция и даде диагноза на българина | StandartNews.com

Цената на олиото в Благоевград догонва тази на зехтина в съседна Гърция. Това е една от причините част от жителите на Югозапада, особено тези в пограничните райони, масово да пазаруват в южната ни съседка, където няма напрежение, спекула и всекидневно увеличаващи се цени на стоките от първа необходимост – храни, гориво, лекарства, препарати. Това съобщават хора от региона, които поне веднъж в седмицата вече пазаруват в Гърция. Един от тях е Иван Сабахлъков, земеделски производител от Хаджидимово:

„В България наблюдавам един парадокс, който не вярвах, че ще се случи. Аз съм вече на 55 г., живях и при социализма, и сега при псевдодемокрацията, доживяхме отново войни да има в Европа и тази психоза, която наблюдавам у българина, е постфактум от комунистическо време. В Гърция я няма тази психоза от презапасяване и спекула с цените на храните. Вчера аз купих десетлитрова туба с олио за 20.20 евро. Смятах го, това прави литъра по 3.95 лева. В България олио под 5.50 лева не можем да намерим. Не може на нашия стандарт на живот да е толкова скъпо“, коментира пред БНР Иван Сабахлъков след поредното пазаруване в съседна Гърция.

Според него цената на олиото в България доближава тази на зехтина в Гърция: „Зехтина от маслобойна го взех на 3 евро. Далеч съм от мисълта, че и в Гърция не мърдат цените, но тази аномалия, която я наблюдаваме в България, е спекулативна, защото, когато станаха горивата в България 3.30 лв., в Гърция от 1.62 евро горивото се вдигна на 1.70 евро. Все едно с нашите 8 стотинки, а у нас скочи с 30-50 стотинки. Затова казвам, че все още си живеем с предразсъдъците от комунистическото време, когато всичко беше дефицитно“, допълни Сабахлъков, според когото в Гърция няма психоза и паника както от Covid-19, така и от войната в Украйна.

Той коментира и цените на лекарствата в Гърция, които са доста по-ниски от тези в България, затова често изпълнява поръчки на свои близки и приятели. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай