Наш дипломат с поразяващо разкритие за войната на Хамас

По думите му тази война има своята дълга история

Наш дипломат с поразяващо разкритие за войната на Хамас | StandartNews.com

Ескалация на войната между "Хамас" и Израел очаква в краткосрочен план директорът на Института за икономика и международни отношения и бивш заместник-министър на външните работи Любомир Кючуков. Това сподели самият той пред БНР.

"Второ - много тежка израелска ответна реакция, която вече е в ход. Трето - огромна въпросителна относно възможността за продължаване на преговорите между Израел и Саудитска Арабия за възстановяване на дипломатическите отношения", добави Кючуков.

По думите му тази война има своята дълга история. Според дипломата тук изникват два въпроса - защо сега и защо тази война е по-различна от предишните.

Кючуков подчерта, че тази война е много по-високотехнологична. Това я прави и по-жестока от досегашните, с много повече жертви от цивилното население, отбеляза той и добави мнението си: "Ако по нещо подходът на двете страни е еднакъв, то е в пренебрежението към цивилните жертви".

Той обърна внимание и на геополитическия контекст, който е усложнен и като ниво на конфронтация, и като количество регионални и глобални фактори, ангажирани с процесите в Близкия изток.

На въпроса "Защо сега", Кючуков отговори: "Той е свързан с борбата между САЩ и Китай за глобално лидерство, конкретно в дадения случай за влияние в Близкия изток, с цялото негово стратегическо значение като източник на енергоресурси и логистични маршрути."

"Докато палестинското ръководство от Западния бряг се опитва да намери място за защита на палестинската кауза в рамките на преговорите САЩ - Израел - Саудитска Арабия, то "Хамас" очевидно реши просто да торпилира тези процеси и атаката, според много от наблюдателите, е свързана именно с торпилирането на това затопляне на отношенията между Саудитска Арабия и Израел, което би могло да доведе до намаляване на подкрепата на Саудитска Арабия спрямо палестинската кауза и да остави на заден план признаването на палестинската държава", коментира още бившият заместник външен министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай