НАСА пуска интернет в Космоса

НАСА пуска интернет в Космоса | StandartNews.com

Ако батерията не е заредена, комуникацията ще бъде отложена, а информацията - съхранена

НАСА празнува първото разработване на нова технология на Международната космическа станция, която позволява по-лесното, по-бързото и по-ефикасното предаване на данни към Земята. Става дума за първата стъпка към интернет връзка в Космоса, която е също толкова надеждна, колкото е wi-fi сигналът в дома ви. Новата система, наречена Delay/Disruption Tolerant Networking (DTN), осигурява смарт решение на прекъснатите връзки и поставя основата за интернет връзка, която да обхваща цялата Слънчева система. Възможността това да се случи в кратък срок е голяма. На планетата сме свикнали с това, което се случва, когато нещо блокира сигнала на безжичния интернет.

Връзката се забавя и дори изчезва напълно. За трансмисиите от Международната космическа станция това е голям проблем, тъй като обектите са големи и многобройни - планети, други космически кораби, радиационни вълни и т.н. Тези препятствия забавят сигнала, а това понякога означава загуба на трансмисия. DNT цели елиминиране на тези пропуски в изпращането на данни.

Системата няма да изпраща информация бит по бит. Щом връзката бъде прекъсната, DNT ще продължи процеса и ще съхрани информацията, изчаквайки възстановяването й. Това означава, че мрежата ще може да функционира, дори когато сървърът на реципиента е офлайн. НАСА тества DNT технологията от години. Преди месец я инсталира на Telescience Resource Kit (TReK) - софтуер за изследователи, които да изпращат и да получават данни между операционните центрове.
За да бъде направен този огромен скок за бъдещето на интернет в Космоса, НАСА си партнира с един от "бащите на интернет" - д-р Винтон Грей Серф, вицепрезидент в Google. Той е изтъкнат учен към лабораторията на НАСА в Пасадена, Калифорния. Серф е работил в сътрудничество с екипа на НАСА, за да бъде разработена технологията.

Той предсказва огромните ползи от нея в Космоса, а също така и на Земята. Особено в случаи на бедствия. В някои случаи зареждането на батериите ще бъде проблем, а технологията позволява комуникацията да бъде отложена, докато зарядът стане адекватен. Това разбиране е релевантно към концепцията интернет на нещата, разяснява д-р Серф.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай