Вторник,

Как ни мамят търговците? Разкритие на КЗП за 8 март

От: Агенция Стандарт -
6806
Как ни мамят търговците? Разкритие на КЗП за 8 март
A
A
A

Търговските трикове не бяха спестени и на днешния празник - 8 март. Комисията за защита на потребителите установи нелоялна търговия в известна верига.

За празника в рекламната брошура била обявена промоция на цветя, но те свършили още сутринта. А това, според закона, е нарушение, което се санкционира.

На 8 март, в търговски обект на улица "8-ми март", свършиха цветята за 8 март. Въпреки че символиката буди усмивка всъщност в тази ситуация потребителите са излъгани.

"Видях, че в този магазин продават букет лалета за 3.99 лв. и реших да купя за мои близки и роднини и се оказа, че са свършили. Няма просто", споделя потърпевш пред БНТ.

Това е нелоялна търговска практика, с която всеки от нас се е сблъсквал.

"След като привличат потребителите с промоции търговците са длъжни да осигурят достатъчно наличност за обявения период на промоцията. В случая за цветята е 7-ми и 8-ми март", заяви Валентина Спасова, главен инспектор в КЗП-Варна.

Търговците ни примамват с изгодни оферти, но когато отидем в магазина се оказва, че промоционалната стока е свършила. Някои ще си тръгнат без да пазаруват, но други все пак ще си купят нещо. Така търговецът печели без да е удовлетворил желанието на потребителя.

Освен липсващите цветя в проверявания търговски обект бяха констатирани още нарушения.

"В брошурата има обявен агнешки котлет, агнешки бут и агнешка плешка. В магазина при проверката е установено, че няма никакво агнешко месо", каза още Валентина Спасова, гл. инспектор в КЗП-Варна.

От средата на февруари са извършени 151 проверки, предимно в големите търговски вериги. Установени са 126 нарушения, 50 от които са за нелоялни търговски практики. Санкцията е от 2000 до 50 000 лева.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Кзп Нарушения