Наложихме БДЦ като партията на диалога

Наложихме БДЦ като партията на диалога  | StandartNews.com

Ще продължим да подкрепяме стабилността в страната

Има опасност президентската надпревара да се превърне в тeснопартийна война, казва д-р Красимира Ковачка

Защо се стигна до труса в парламентарната група на Български демократичен център и напрежението между двете политически формации в нея - БДЦ и Народен съюз? На каква цена бе постигнатият компромис, който запази ПГ? "Стандарт" потърси за коментар съпредседателя на групата и лидер на БДЦ д-р Красимира Ковачка.

- Д-р Ковачка, успяхте да се разберете с колегите си от Народен съюз и парламентарната ви група оцеля. Какво всъщност се случи?

- Всъщност се случи това, което трябваше да се случи още преди половин година, и това, за което ние имахме желание - да бъдат преразпределени позициите в комисиите в парламентарната група така, че да съответстват на разпределението на политическите сили в групата. Принципно, вътрешните размествания на нашите представители в парламентарните комисии не са основание за особен интерес и не могат да предизвикат каквито и да е сътресения в работата на тези комисии. Обратно, ние ги предприемаме единствено с идеята да се оптимизира работата в тези комисии -

да има повече прозрачност и да се вземат колективни решения

за нашите позиции по важни въпроси. Самото решение за тях е прието при спазване на всички правила и принципи на парламентарната практика и с необходимото болшинство в групата.

- Те отдавна настояват за промяна на името на групата, за да могат да бъдат разпознавани от своите избиратели. Защо до този момент отказвахте промяна?

- Разговорът за промените в комисиите винаги е вървял паралелно с този за името на групата. След като колегите приеха нашите искания за промени в комисиите, вие вече виждате, че и промяната на името е факт. Това не можеше да се случи на по-ранен етап и заради юридически проблеми свързани с присъединяването на БАСТА към Народен съюз. Ние самите имаме интерес името на групата да бъде променено, за да може всеки от нас да има възможност да идентифицира в публичното пространство своите тези, тъй като те понякога са твърде различни. Български демократичен център ясно е заявил своята ориентация на национално отговорна партия, подкрепяща стабилността и развитието на страната, чрез провеждане на реформи.

- Значи напрежението в парламентарната група вече остава в миналото?

- Напрежението в политиката е като релсите на влака. Без тях той не би могъл да се движи.

Напрежение винаги ще има

важното е човек да знае къде всъщност иска да стигне в правенето на политика и да знае кой коловоз води до там. Ние от БДЦ успяхме да наложим диалога като модел на поведение както в парламентарната група, така и в отношенията ни с всички останали политически сили.

- Можем ли да очакваме общи законопроекти между БДЦ и Народен съюз?

- Законите на страната нямат цвят, нито пък абревиатури на политически сили в текстовете си. Можете да очаквате от БДЦ подкрепа за всяко едно законодателно предложение, което е в полза на обществото и развитието на страната ни.

- Каква ще е политиката оттук нататък на БДЦ в парламента? След оттеглянето на подкрепата на АБВ за кабинета сякаш именно БДЦ зае нейното място?

- Поведението на БДЦ никога не е било продиктувано от поведението на която и да било друга политическа сила. Напротив

- още в началото на това Народно събрание ние ясно заявихме, че ще се ръководим единствено от поетите ангажименти към избирателите. Ние ясно заявихме и че ще отстояваме тези ангажименти в ролята ни на конструктивна опозиция. Казвам конструктивна, защото

опозиция на инат и на всяка цена е същото като да обичаш на инат

което обикновено води до разбити сърца. За нас нищо не се е променило. И преди, и след оттеглянето на подкрепата на АБВ към кабинета БДЦ продължава да подкрепя преди всичко стабилността в страната. Мисля, че за всеки здравомислещ човек, наблюдаващ международното положение, кризите както в Европа, така и в целия свят, е ясно, че шанс да преодолеят тези кризи имат само страните, в които има относителна политическа стабилност. Някой трябва да носи отговорността тази стабилност да я има и ние отчитаме усилията на правителството в тази посока. Не виждам причина една националноотговорна партия каквато е БДЦ да не подкрепи тези усилия. Но има нещо по-важно. Ние не сме и няма да поискаме да осребрим тази си подкрепа и да получим политически дивиденти под формата на постове и пряко участие във властта.

- Предстоят президентските избори. Как ще участва в тях БДЦ?

- Съществува опасност президентската надпревара да издребнее и да се превърне в теснопартийна война, а не битка на програми и идеи, а това трябва да се избегне. Ние ще застанем зад кандидат, който ще засили президентската институция, ще бъде истински обединител на нацията и ще ръководи със силата на своя висок морал. БДЦ продължава националната си обиколка, на която ние искаме да чуем какво мислят структурите на партията, за това как да участваме на президентските избори. Но вижте - аз смятам, че всякакви многословия и упражнения по темата президентски избори преди да има обявени кандидатури, са по-скоро спекулации с цел извличане на политически дивиденти и опити за извиване на ръце. Отново искам да повторя, че ние от БДЦ се стремим към налагането на нов модел на поведение в политическото пространство, основан преди всичко на откритото поведение, диалога и предвидимостта в политическите взаимоотношения между партиите. Разбираме, че това в наши дни звучи наивно и абстрактно, дори и абсурдно. Това е по-дългият и по-труден път, особено за малка партия като БДЦ, но аз съм убедена, че бъдеще имат само партиите, които тръгнат по него. Така че аз няма да си позволя да коментирам чия кандидатура бихме подкрепили, преди те да са официално обявени. Разбира се, като партия в центъра с дясна и евроатлантическа ориентация, по-скоро

бихме подкрепили кандидатура от център-дясно

но не изключвам и възможността БДЦ да има собствена кандидатура за президентската надпревара.

- Вие бяхте един от корективите на провеждането на здравната реформа. Сякаш шумът, който се вдигна около нея, отмина и на хората не им стана съвсем ясно в какво всъщност се изразява тази реформа. Какво се случва сега в сектор здравеопазване ?

- Реформите в здравните системи на европейските страни са постоянен процес поради икономическия натиск, демографските проблеми и технологичното развитие в медицината. Ние не правим изключение в това отношение. Аз съм убедена, че започналите реформи у нас са само начало. Лично считам, че промените в законодателството относно здравното осигуряване бяха недостатъчни и неубедителни. Нуждаем се от нови пакети, по-добър и ефективен контрол на изразходваните средства, нови механизми за повече приходи в националната каса и работещ регламент за осигуряване на конкурентен пазар за частни здравноосигурителни каси. Ние ще продължим работата ни за укрепване на общественото здраве, повече промоция на здраве и по-ефективна профилактика на болестите. С малко средства тук може да постигнем значими здравни резултати. Имаме предложения за оптимизиране на общинското здравеопазване чрез промяна в законодателството за финансиране на тези болници, позволяващо общините да участват в този процес, и ще ги доведем до край.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай