Нагледахме се на спасители, които обещават чудеса

Лесно е да се мрази, трудно е да се обича, казва Петър Курумбашев

Нагледахме се на спасители, които обещават чудеса | StandartNews.com

Петър Курумбашев е кандидат за евродепутат от Коалиция за България. Бившият кукувец е от известните лица на левицата и макар че не е член на БСП, социалистите залагат от години на него като на едно от остриетата си. В началото на кампанията за евроизборите Курумбашев напусна 42-то народно събрание, за да се посвети на предизборните обиколки. Само това ли е причината да излезе предсрочно от парламента, с каква мисия тръгва за Брюксел и кой ще е големият победител на евроизборите в нощта на 25 май? С тези и още въпроси потърсихме Курумбашев.

- Г-н Курумбашев, напуснахте българския парламент предсрочно, преди да се включите в 17-цата за Брюксел. Защо?

- Напуснах само по една причина - парламентарната ни група има нужда от кворум в зала, а с моето напускане може се дава възможност друг народен представител на моето място да работи. Няма драма. Защо другите колеги не са го направили - предпочитам да не ги коментирам.

- Щяхте ли да напуснете парламента, ако не бяхте в кампания? И имало ли е моменти, когато сте си казвали, че е по-добре да се върнете към телевизията, продуцентството и да излезете от политическите новини?

- Да кажем, че има една китайска поговорка за брака, която можем да използваме и за политиката: "Бракът е като крепост, тези, които са отвън, искат да влязат вътре, а тези, които са вътре, искат да излязат навън". Сигурно и в моя живот е така. Когато не съм се занимавал с политика, съм имал желание да вляза в нея. И обратното.

- Преди дни участвахте в дебат на тема "Новите европейци във Великобритания - трябва ли да останем, или трябва да си тръгнем". Форумът бе в Лондон и предложихте да бъде създаден британско-български офис на Острова. Каква ще е дейността му?

- Първо да похваля организаторите - това са момчетата от БСП-Лондон. Те са реализирани много добре, със свои професии и живеят от много години на Острова. Знаете, че партията на Найджъл Фарадж проведе една много яростна антибългарска и антирумънска кампания. В общи линии посланието й бе за демонизиране на имигрантите, които едва ли не щяха да превземат Великобритания след 1 януари 2014 година. Това, разбира се, не се случи. Подобна кампания имаше и у нас от "Атака", която искаше да ни убеди, че българската земя след същата дата ще бъде разпродадена за секунди. Както знаете, и това не се случи. Форумът в Лондон показа, че има нужда от повече такива срещи като тази в университета в Уестминстър. Защото e добре образованите и успелите българи да показват как дават повече на британското общество, отколкото получават.
Ако се открие съвместен офис между британски и български евродепутати в Лондон, този център би могъл да съдейства именно за това - за доброто име на българите, които работят там, за доброто име на България.

- Имате ли колега от Великобритания, с когото може да работите за създаването и развитието на подобен офис там?

- Да. Дори част от дискусията бе и на тази тема. В дебатите участваха кандидат за евродепутат от лейбъристката партия, член на камарата на представителите, общински съветници от Лондон. И посланието, което исках да отправя към нашите сънародници там, е като девиза на футболния клуб "Ливърпул" - "Вие никога няма да вървите сами". Toвa беше заявено ясно и от моите колеги от лейбъристката партия.

- Негативното настроение към имигрантите в ЕС се засилва. Как ще се преодолее това явление?

- Тези настроения са характерни за съжаление и за България. Знаете, че партии наричат тези хора пришълци, което е обидно. Обидно е и за нашата демокрация, защото с подобно говорене на омразата политици трупат гласове както в България, така и в Англия. Много е лесно да посочиш различния като причина за проблемите в обществото, защото така не говориш за реалните проблеми. Пътят да се преодолее това настроение е да се покаже как имигрантите в дадена страна действително успяват да се реализират. Нещо повече, по нищо не отстъпват на местните, а понякога и ги превъзхождат. Имаше едно момче, което бе работило за Фейсбук в Америка. И каза: "Аз идвам тук от САЩ, може би ще отида да работя в Дубай, но кажете ми друга причина да остана в Англия освен "хубавото ви време". И наистина смятам, че много от българите ни, които работят в Лондон, са с отлично самочувствие, базирано на професионализма им. И ако се водят подобни кампании в държави като Англия, те спокойно биха могли да работят в ОАЕ или в САЩ. И на хора като Фарадж е хубаво да припомним, че една цяла държава като САЩ е изградена от имигранти. Имаше човек, който попита и дали Фарадж не иска да върне режима от комунистическите държави, когато хората не можеха да се придвижват свободно и да решават в кой град да живеят.

- Говоренето на евроскептиците е срещу т. нар. големи партии на тези избори, статуквото. Вие чувствате ли се като част от него?

- Това говорене от типа, че левицата и десницата не стават, не означава, че ти ставаш. Освен това точно в България се нагледахме на "спасители на плажа", които отричат всичко. А като дойдат на власт, не настъпват някакви чудеса. Аз не вярвам, че ако Фарадж в Англия или Льо Пен във Франция дойдат на власт, ще направят чудеса. Единственото, на което се крепи посланието им, е омразата. И това казах и на дискусията в Лондон - държавата, която е родила посланието "All you need is love", в момента генерира "всичко, от което имаш нужда, е омраза".

- Кои са българските Фарадж или Льо Пен?

- Българският клон на национализма като че ли се претовари. Много са партиите, които залагат и играят на струната на омразата. И всъщност им берем плодовете в момента. Почти всички са виновни, всеки мрази всеки. И целта ни трябва да е да организираме една позитивна вълна. Лесно е да се мрази, трудно е да се обича - това е един цитат от хилядолетия.

- Къде напрежението е по-голямо - между ляво и дясно или между традиционните формации и новите крайнодесни, националистически или евроскептични партии?

- Битката между ляво и дясно е традиционна, но да - новата битка е между традиционните и нетрадиционните формации. Разочарованието от последните ще дойде много по-бързо, убеден съм в това. Това са хората, които говорят, че ще променят държавата за една нощ, ще вкарат всички в затвора, пенсионерите ще се събудят поне с тройно по-високи пенсии и т.н. А знаем добре, че чудеса не се случват, освен в коледната нощ.

- Ще успеете ли с БСП да сте първа политическа сила? Съгласен ли сте, че резултатите от евроизборите са важни за стабилността на кабинета?

- Безспорно са мерило за това, дали ще бъде стабилен кабинетът или не. Но евроизборите не са мерило за правителствата. Ето отново пример с Англия - твърде възможно е партията на Фарадж да вземе първо място заради антиимигрантското и антиевропейското си говорене, но на парламентарни избори няма никакъв шанс. Разбира се, че БСП излиза за първо място. Не виждам никаква сериозна причина това да не се случи.

- От ГЕРБ обаче критикуват с пореден вот на недоверие правителството, този път в областта на енергетиката. Как ще защитите провежданата от Коалиция за България политика? Има ли забележки на бившите управляващи, с които сте съгласен?

- Не съм видял мотивите за този вот. По принцип от ГЕРБ са способни да напишат "гениални" мотиви. Помня подобни за оставката на Мая Манолова. Единственото, което виждам от ГЕРБ, е не алтернатива на сегашното управление, а само една непрекъсната деструктивност и губене на парламентарно време с искане на оставки, вотове на недоверие и др.

- Кризата в Украйна влезе в риториката на евроизборите. Какво казвате най-често при срещите си със симпатизанти? Заплашен ли е "Южен поток"?

- България няма интерес от икономически санкции срещу Русия. България е и ще остане най-близката държава oт EC и до Украйна, и до Русия. "Южен поток" е необходим по три причини за България - първо, ще създаде работни места за 5000 души в следващите 3 г. Освен това като приход в държавата ще влизат транзитните такси. И трето - проектът минава директно през Черно море към България, а не през Украйна. Това ще ни помогне да не сме зависими от бъдещи недобри отношения между Русия и Украйна. Добре е да се въздържаме от гръмки оценки и говорене. Всъщност ние помним един герой като Симеон Дянков, който твърдеше, че ще напляска руснаците. Понякога бързаме да се подложим, преди даже да са ни го поискали. Това се случва и поради липсата на памет за история и себеусещане откъде идваме.

- След месеци ще излъчим и нов еврокомисар за състава на новата ЕК. Кой български политик бихте искали да видите на изслушването?

- Рано е да се споменават имена. Но според мен е добре да се направи дискусия с повече предложения. Но да не се предлагат в последния момент герои като Румяна Желева, която беше "гарантирана от ГЕРБ". И трябва да си даваме сметка, че този човек трябва да бъде достатъчно добре приет и в Брюксел, за да може да се преборим и за по-силен ресор и да има по-силно влияние там.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай