На родното море е много по-сигурно

На родното море е много по-сигурно | StandartNews.com

Много е важно какви приходи получаваме от плажовете си

При гръцката система и струпване на милион летовници ще има стотици удавени, казва Румен Драганов

Родното море е по-чисто от гръцкото, а по нашите курорти се предлагат повече услуги. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова в понеделник, предизвиквайки бурни дебати в нета. Според нея у нас се плаща за чадъри и шезлонги, но пък при съседите ни няма водно спасяване и медицинско обслужване, а изискванията за почистването не са толкова високи, както в България. Заради строгия контрол морската вода у нас била по-чиста от гръцката. По повод възникналата дискусия кое море е за предпочитане "Стандарт" потърси мнението на Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, и Теодорос Севастидис, управител на туроператор "Музенидис Травъл България" (Mouzenidis Travel).

- Г-н Драганов, по-чисти ли са нашите плажове от гръцките?

- Не може да бъде направено сравнение. От една страна, поради дължината на морската граница на Гърция и тази на България, както и поради характера на туризма. Защото в Гърция няма такива големи конгломерации като Слънчев бряг, Албена, Златни пясъци, където има концентрация на туристи за кратък период от време. Българските плажове са празни през по-голямата част от годината - от октомври до май на такива големи плажове като Слънчев бряг няма никой. От цялата ни 420-километрова черноморска граница,

ние имаме около 10%, или 45 км плажна зона

Когато отидем в центъра на една такава плажна зона във върха на сезона през август, ще видим десетки хиляди туристи, струпване на техника и съоръжения - джетове, моторни лодки, хеликоптери и др. В този вид плажуване е необходима значителна и различна организация спрямо съседна Гърция.

- Каква е най-съществената разлика в организацията в Гърция?

- Там цялата крайбрежна зона принадлежи на министерство на отбраната. Тя не се концесионира както в България. Заведенията, които са на тази територия, е възможно да имат това, което ние у нас наричаме "тротоарно право" - място, на което те са разгърнали определена бройка чадъри и шезлонги. Това, което се изисква от ползващите ги летовници е същото, което се изисква от тези, които се разхождат по "Витошка" в София. Щом седнете в кафене, което е платило тротоарно право, да консумирате нещо. От тази гледна точка е неправилно да търсим сравнение към това, което е в Гърция и Хърватия. По отношение на Италия и Испания ние сме много по-близко, тъй като там също като у нас има организирана спасителна служба по крайбрежието и концесии на плажната ивица.

- Кои са плюсовете на родните курорти?

- През последните години ние имаме създаден механизъм, който работи добре. Смятам, че не трябва да го разваляме, а да го подобряваме. Тази година

ние ще обслужим 1,3 млн. българи и чужденци от май до октомври

Това е голяма отговорност, която изисква друг вид организация, която беше създадена и ще действа и през 2016 г. Тя до голяма степен опазва живота и здравето на летовниците. Ако всички тези хора плажуват по гръцката система ние ще имаме стотици повече удавяния и жертви. От тази гледна точка трябва да гледаме на нещата не като просто сравнение "платено-безплатно", "обслужено-необслужено", а от гледна точка на два основни параметра.

- Кои са те?

- На първо място опазване на живота и здравето на туристите на територията на страната и на публично-държавната собственост, наречена черноморско крайбрежие, и в частност тези плажове, които се намират на него. На второ място какви са приходите, които България като държава получава от тази своя собственост. С тези приходи тя може да изхранва населението си и да осигурява сигурността и безопасността му. Ако обърнем внимание на тези 2 неща - сигурността и какъв доход получаваме, ще сме една от най-добре организираните държави по отношение на използването на черноморското крайбрежие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай