МВР има данни за провокация в Габрово

Някои от участниците хвърляли камъни, димки и бомбички по органите на реда

МВР има данни за провокация в Габрово | StandartNews.com

Вътрешното ведомство разполага с данни за провокация на снощните протести в Габрово, при които имаше сблъсъци и ранени. Това съобщи на брифинг в Народното събрание заместник вътрешният министър Красимир Ципов.

 „Няма как при положение, че се разделя протестът на три лъча в един момент в първия или във втория лъч нещата да са относително спокойни, а в третия да се стигне до хвърляне на камъни, димки и бомбички по органите на реда. Най-важното в момента е да призовем към спокойствие и гражданите да не се поддават на провокации. Това не е полезно, не е добро за никого“, допълни Ципов.

По думите му по този начин няма да се решат проблемите, когато се пренасочват в изразяване с такива действия, вследствие на такива провокации.

Има забавяне в работата на ОДМВР-Габрово, по тази причина искаме анализ на действията и при нарушения ще вземем дисциплинарни мерки, каза още Красимир Ципов. "Още вчера сме назначили да бъде извършен анализ на работата на ОДМВР – Габрово и на Районното управление. Следва да уточним, че материалите по образуваната полицейска преписка са били докладвани незабавно на районната прокуратура в Габрово“, каза Ципов. „Ще бъдат взети необходимите дисциплинарни мерки“, допълни още Ципов.

Заместник-министърът призова гражданите на Габрово да запазят спокойствие и да не се поддават на провокации, които могат да доведат до сериозни нарушения на обществения ред.

Задържаните лица при протеста в Габрово не са криминално проявени.

Ципов посочи, че на 7 април около 22.00 ч. три лица са нанесли побой в денонощен магазин в Габрово. По думите му с това грубо са нарушили обществения ред. „Извършителите на деянието са установени, образувано е досъдебно производство“, припомни Ципов. Той уточни, че чрез социалните мрежи е обявено обществено недоволство и е възникнал спонтанен протест на 10 април и същият се е повторил вчера.

„Включили са се между 800 до 900 лица. Първоначално протестът е започнал с представяне на искания, изказвания, след което е поискана среща с кмета Таня Христова. На тази среща са присъствали вицепремиерът Томислав Дончев и народният представител Николай Сираков. След 19.30 ч. участниците в протеста са тръгнали пеш“, каза той и уточни, че около 20.00 ч. протестиращите са се разделили на няколко лъча. „По служителите на жандармерията са хвърляни камъни, димки и бомбички.

При протеста на улица „Батак“ са изведени няколко лица и впоследствие три от тях са задържани на 19, 27 и 29 години за срок от 24 часа по Закона за МВР. При извършената проверка в масивите на министерството са установени, че задържаните не са криминално проявени“, каза още Ципов.

„В 21.10 ч. е получен сигнал от лице на 35 години, че е с кървяща рана в главата в резултат на удар с нещо. Лицето не е посетило Районно управление на полицията и ОДМВР – Габрово. Около 22.15 ч. компактна група е прекратила протеста и се е разпръснала на по-малки групи. В 22.30 ч. е приключил протестът на улица „Батак“ и протестиращите са се разпуснали. По същото време на телефон 112 е получен сигнал, че горят къщи“, каза Ципов.

Той уточни, че на място е изпратени екип на Пожарната, след което е установено, че са изгорели 32 кв. метра от необитаема паянтова, дървена незаконна барака. „Самият протест окончателно е приключил към 23.00 ч.“, допълни Ципов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай