Може да се е появила нова група килъри

Може да се е появила нова група килъри | StandartNews.com

Тихомир Безлов, експерт в Центъра за изследване на демокрацията

- Г-н Безлов, какво е вашето обяснение за убийството на модния ас Антов?

- Има неща, които не са още ясни какво точно е станало.

- Твърди се, че Антов е прехвърлил повечето си компании на ром, на чието име се водят над 20 фирми. За какво е индикация това негово действие?

- Повечето мъже у нас познават марката "Агресия". Общо взето, бизнесът на Антов е нормален и доста успешен, неговите фирми работят главно за чужбина, а на българския пазар имат малко продажби. Обаче това прехвърляне на фирмите много променя ситуацията в моята представа. Обикновено прехвърлянето означава дълг. Трябва да се направи анализ и да се види тези фирми дължат ли нещо. Защото, ако имат дълг, то банките са си ги ипотекирали, има си регистрация на обезпеченията и т.н. След това може да се види колко хора са наети, какви са оборотите на фирмите. Като порови човек, ще види какво точно се е случило. След като първоначално излезе информацията, че Антов е прехвърлил от една година фирмите си, това ми изглеждаше нормално - все пак човекът е на възраст, решава, че няма да работи толкова, дъщеря му е наследник. Но всъщност това, което разбираме, е, че човекът, на когото са прехвърлени фирмите, е странен. Така възниква доста вероятна версия, че Антов може би има пари, които дължи и прехвърляйки фирмите си по този начин, няма да ги плати. Това е най-лесният отговор. Другото нещо, което възникна при дискусията какво му се е случило, е, че той е спечелил голяма международна поръчка. Възможно е някой друг да се е надявал да вземе компанията. Тези две версии са най-реалистични.

- Всички, които са познавали Антов и са дали изявления в публичното пространство, обаче твърдят, че Антов е свестен човек с честен бизнес.

- Не видях някой да каже нещо негативно за него. Направи ми впечатление, че няма някакво политическо изкривяване - работи само с едните, а с други - не. Включително е работил с посланици. Практически познава хора от всички големи политически формации. В този бизнес няма обществени поръчки. Т.е. всичко звучи прекрасно до момента,в който възникна информация за прехвърлянето на фирмите.

- Буквално ден преди убийството на Антов, беше извършено друго - на свързвания с ВИС Веселин Стоименов. Има ли нещо общо между тях?

- За да имаме такава тенденция за голям брой престъпления, трябва да има група. Т.е., ако възникне необходимостта да бъде убит някой, да се намери кой да го свърши. И тези неща се знаят в криминалния свят. Сега, ако се е появила такава група и примерно поръчат двама души, би могла да го направи, независимо от това какви са мотивите и кой го поръчва. В този случай бихме могли да направим връзка. Иначе е просто стечение на обстоятелствата. От друга страна, според това, което чуваме за двете убийства, очевидно е имало наблюдаване на жертвата дълго време.

Приемаме, че има подготовка - човекът разхождал кучето си в еди колко си часа. По същия начин изглежда и с въпросния представител на ВИС-2. Събрани са гилзите, но не могат да намерят оръжието. Има всички основания и двете убийства да са подготвени.

- В този смисъл, ако е възникнала поредната група "килъри", възможно ли е, не дай Боже, да очакваме извършване и на друго убийство в скоро време?

- Ако е възникнала група или групи, имаме тази хипотеза. Ако си спомняте навремето с отвличането на дъщерята на Брендо, всички казаха - има нова група или пък не всички от "Наглите" са хванати. Остатъкът от тях продължава да отвлича. При анализа на дейността на "Наглите" обаче стана ясно, че част от отвличанията не са техни. Моята хипотеза тогава беше, че това е италианско изпълнение - съвсем друга е мотивацията, особено като върнаха момичето стана ясно, че не е група.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай