Мотивираните искания на личните лекари са уважени

Мотивираните искания на личните лекари са уважени | StandartNews.com

Мотивираните искания на личните лекари са взети предвид във вчерашното решение на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това обасни пред журналисти в парламента министърът на здравеопазването д-р Петър Москов по повод протестите на джипитата.

Здравният министър дойде в Народното събрание по искане на "БСП Лява България", които поискаха още в първите минути на пленарното заседание обяснения за ситуацията в родното здравеопазване. От парламентарната трибуна министър Москов прочете решението за промени в наредбата за пакета и дейността, гарантирани с бюджета на НЗОК.

"Върната е възможността за 24-часов ангажимент на личния лекар спрямо пациент, която беше променена по чисто човешки причини, защото продължавам да не разбирам какво значи по 24 часа аз да отговарям за вас. Но все пак сме върнали това искане на личните лекари", посочи министър Москов.

Той изброи и други промени, а именно - "4-те профилактични прегледи за диспансеризирани пациенти от артериална хипертония бяха прехвърлени като 2 при личния лекар и 2 при специалист-кардиолог в доболничната помощ отново. Сега запазваме възможността на пациентите за 2 прегледа при специалист, но връщаме и възможността личният лекар да може 4 пъти да преглежда пациента, което е допълнителен ресурс от порядъка на 4,3 млн. лв". "Всички процедури, отчитащи качеството на дейността не само на личния лекар, но и нагоре в системата, трябва да бъдат детайлно разписани в методиката на НЗОК. Това е ангажимент, който съм поел, за да няма административен натиск върху това", заяви обаче здравният министър.

От БСП обаче не останаха доволни от обяснението на министър Москов. "Чухме изказване, което точно описва ситуацията в здравеопазването - хаос и лутащи се хора", се възмути лидерът на левицата Михаил Миков. Той отбеляза, че щом министърът е издал заповед на частни болници да направят графици и да преглеждат, то това е война срещу българските граждани. "Положението в здравеопазването е военно. Може би трябва да започне мобилизация на лекари, сестри и санитари", предложи социалистът. От левицата поискаха премиера Бойко Борисов да се заеме пряко със здравеопазването. "Призоваваме премиерът и министърът да прекратят тази война", отсече Миков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай