Мощна кампанията в подкрепа на Турция. БЧК и ДПС събират помощи

Българският Червен кръст откри и специална банкова сметка

Мощна кампанията в подкрепа на Турция. БЧК и ДПС събират помощи | StandartNews.com

Мощна кампания в подкрепа на хилядите жертви на опустошителното земетресение в Турция тече втори ден у нас.

С два военни "Спартана" България изпрати още вчера спасители и специално обучени кучета, лекари и техника.

Българският Червен кръст обяви кампания за материални дарения в подкрепа на пострадалите. В набирането на помощи по места се включиха структурите на ДПС.

В момента най-неотложни са нуждите от:

нови топли детски, дамски и мъжки дрехи и обувки;

ново спално бельо;

нови топли завивки;

хигиенни материали (за лична хигиена).

Обръщаме се с молба за съпричастност и към българските фирми-производители, като ги призоваваме да подкрепят кампанията, както с изброените по-горе артикули от първа необходимост, така и според възможностите си със: семейни палатки, отоплителни уреди за палатки, фенери и батерии, обяви БЧК.

Даренията за София ще се приемат в 9-та Районна служба на ПБЗН – ж.к. "Люлин" 10, бул. "Д-р Петър Дертлиев" 1989, днес от 15:00 ч. до 18:00 ч., а в следващите дни от 9:00 ч. до 18:00 ч., както и в областните организации на БЧК.

Българският Червен кръст откри и специална банкова сметка в лева за набиране на финансови средства в помощ на пострадалото население в Турция и Сирия:

IBAN: BG64UNCR76301078660913

Всеки, който иска да бъде съпричастен, може да подкрепи кампанията на БЧК и с SMS на стойност 1 лв. на кратък номер 1466 към всички мобилни оператори.

Движението за права и свободи (ДПС) в България стартира голяма кампания за дарителска помощ, съобщи на Фейсбук страницата си посолството на Р Турция у нас.Даренията се събират в складовата зона в Хасково в координация с местните координатори на ДПС по региони. Отговорник е областният координатор за Хасково - Мехмет Атаман.

Вещите, от които хората в Турция имат нужда и които трябва да бъдат неизползвани, са зимни дрехи и обувки, особено за деца, ръкавици, шапки, препарати за почистване, санитарни материали, одеяла, газови печки, външни батерии.

Пострадалите се нуждаят и от храни - варива, консерви, бебешки пюрета.

Посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок благодари днес на българската държава, на българското правителство и на българския народ за искрената подкрепа след трагедията, която преживява страната й. Тя съобщи, че България е била първата страна след Азербайджан, която е реагирала с помощ след първото силно земетресение сутринта на 6 февруари.

Президентът на България ми се обади в 6:00 часа сутринта и каза, че се мобилизират възможностите, подготвят се военните самолети. Първата държава след Азербайджан, която се задейства, беше България, което е много важно за нас. Всички спасителни екипи са в Турция. От всички краища на страната получаваме информация в посолството, че се организират кампании. Скърбим много, но съм горда, че съм посланик в една държава, която толкова много обича Турция", каза посланик Секизкьок в ефира на БНТ.

Българският посланик в Турция Ангел Чолаков в момента е в района на бедствието и лично проследява спасителните операции, добави турската посланичка.

1185 спасители от 19 страни членки, сред които и България, са мобилизирани от ЕС в Турция, съобщи Европейската комисия. Това е станало след задействането на Механизма за гражданска защита.

Държавите са предложили и 79 специално обучени кучета, които да търсят оцелели под развалините.

Спасителните екипи са общо 25, като 11 от тях вече са пристигнали на мястото на бедствието.

220 хиляди лева в помощ на пострадалите от земетресението в Турция са събрани за по-малко от 24 часа от пловдивският издател Манол Пейков. Вчера той отправи призив във Фейсбук профила си за съпричастност към бедстващите. Дарителите към момента са над 1500 души като в пунктовете в Пловдив и София продължават да пристигат дарения от сутринта.

Пейков е получил и предложения за организиране на транспорт с бусове и тир.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай