Младите българи не напират за собствен бизнес

Над 300 ученици участват във второто издание на "Тийноватор Стартъп Уикенд"

Младите българи не напират за собствен бизнес | StandartNews.com

На провеждащия се в София "Тийноватор Стартъп Уикенд", в който участие взимат над 300 ученици от страната, българският еврокомисар Мария Габриел обяви, че за разлика от младежите в Европа, където една четвърт от тях имат намерение да развиват собствен бизнес, в България този процент е под 10, предава БНР.

София е за втора поредна година домакин на "Стартъп уикенд за ученици от страната". В сблъсъка на идеи, представянето на бизнес начинания и състезанието - проектът ти да е сред най-добрите, участват гимназисти от столицата, Враца и Варна.

"Имам някаква идея, свързана е със здравето и с това как хората успяват да приемат достатъчно количество вода", споделя една от участничките. Друга допълва: "Нашата бизнес идея е да създадем течност на основата на науката бионика, чрез която ще предотвратим запотяването и изцапването на очилата при лошо време".

В своите бизнес начинания тийнейджърите ще бъдат напътствани от гост-ментори, предприемачи или от училищните клубове, със съдействието на които ще моделират и презентират своите идеи.

Българският еврокомисар Мария Габриел ги призова: "Бъдете креативни, бъдете уникални. Вашата идея - не се страхувайте да я споделяте. Нито една идея, нито един талант не би могъл наистина да ни покаже потенциала и красотата си, ако той не е съпроводен с упорит труд".

В първия ден на форума учениците и менторите работят по формирането на своите идеи за стартиращи компании и подготвят техни презентации. На следващия ден проектите ще бъдат оценени от жури от инвеститори и ще бъдат представени първите проекти.

Програмата цели да насърчи учениците успешно да развиват собствени бизнес идеи и да прилагат полезните знания и умения по-нататък в живота си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай