Мисията ни е да строим мостове между религиите

Мисията ни е да строим мостове между религиите | StandartNews.com

Генерал Патрик Рей, Велик майстор на Международната организация на рицарите тамплиери от Йерусалим

- Генерал Рей, защо избрахте точно в София да се проведе конференцията на най-висшия форум на OSMTH - Международната организация на рицарите тамплиери от Йерусалим? Какъв знак е това?

- Това, че именно в София се провежда конференцията, е тясно свързано с нашата мисия. Ние вярваме, че сме строители на мостове. На мостовете между религиите и хората, а България е една от най-успешните строителки на такива мостове в Европа. Целта е хората да се обединяват, да гледаме в една посока. Този мисия датира в Ордена от векове. Трябва да градим мостове не само между християните, но и мостове между християните и мюсюлманите, между Русия и Източния свят, между хората като цяло. Поради това напълно логично и естествено е точно България да е домакин на тази висша среща на тамплиерите от цял свят.

- Колко са участниците в конференцията и от кои държави?

- 300 души от 25 страни участват. На есенния Велик магистрален съвет имаме представители от Канада, САЩ, Аржентина, Бразилия, Португалия, Италия, Филипините, Франция и други страни. Участват много представители на Ордена от Източна и Западна Европа - от Сърбия, България, Румъния, Словения, Гърция, а също така и Русия и Украйна. На форума са и представителите на Италия, Швейцария, Полша, Германия, Дания, Швеция. Участват също така Франция и Белгия и други. Събрали сме се, за да обсъдим глобални проблеми, касаещи всяко човешко същество, не само християнските общности. Конференцията има две съставни части. Първата е традиционната среща на Великия магистрален съвет. Втората е да се обсъдят направленията "Русия и САЩ", "Русия и Европа". Важното е да намерим правилната ниша, водеща към мира по света. Великият приор на Велик приорат България генерал-майор (о.р.) Румен Ралчев работи изключително активно в тази посока, а именно - за намирането на правилните пътища на диалог и консенсус, които да не допуснат нови войни и конфликти. Много активно работим с братята от Русия. По инициатива и покана на Румен Ралчев тук са генерал-лейтенант Джефри Филипс, ръководител на Асоциацията на офицерите от резерва на САЩ, и армейският генерал Михаил Моисеев, председател на Съюза на ветераните на Русия. Моисеев е и депутат в руската Дума.

- Една от темите, от които се интересува Орденът, е бежанската криза. Как помагате за решаването на този проблем?

- По два начина. Първият - ние имаме специални фондове, които се субсидират от членовете на организацията. Тези фондове са насочени в помощ на бежанците и по специално на мигрантите в Йордания и на бежанските семействата от Сирия. Важен момент е, че миналата година ние бяхме домакини на конференцията именно в Йордания, заедно с представители на арабските нации. Имаше участници почти от всички арабски страни. Конференцията беше спонсорирана от йорданското правителство, от арабските домакини и представители на Ордена, както и от Лютеранската църква. Основен акцент на конференцията бе намирането на начин бежанците да бъдат върнати по техните родни места в Близкия изток. Голяма част от тях са интелигентни и много добре образовани. Сред тях има учители, лекари, инженери. Наистина е повече от пагубно, че "Ислямска държава" прогони от родните земи не само мюсюлманите, но и християните. Това не трябва повече да се допуска. Тези свети земи принадлежат както на мюсюлманите, така и на християните. Тук са живели техните прапрапрадеди и те трябва да се върнат по родните си места. Ние, тамплиерите, работим в тази насока както с ООН, така и с правителствата, търсейки пътища, по които може да се разреши този глобален проблем. Християните в случая са ни на фокус, защото ние все пак сме християнска организация. Срещаме се редовно с висшите църковни представители в Близкия изток. Дори последната такава среща беше преди четири седмици в Чикаго. На срещата присъстваха християнските лидери от близкоизточните страни и основна задача бе да продължим диалога и търсенето на начини за помощ на бежанците да се завърнат по родните си места. Вторият обсъждан въпрос бе как да помогнем на бежанците в САЩ, които са предимно от Сирия и Ирак. Искаме да създадем специални програми за интеграция и адаптация на бежанците - християни. Това е една от мисията ни. Но основната ни цел е - да строим здрави мостове между мюсюлманите и християните, които са исторически съседи в Близкия изток от хилядолетия.

- Мислите ли, че благородният ви християнски стремеж към диалог и изграждане на мостове между исляма и християнството ще бъде разбран от мюсюлманите?

- На миналогодишната конференция, която се проведе в Йордания, присъства главният мюфтия на Йордания, това беше присъствие на най-високо ниво от ислямската общност. Конференцията бе и с подкрепата на краля на Йордания. Всички те бяха единодушни с нашите идеи и напълно съгласни, че трябва да следваме диалога и стремежа към мир и мостове между двете религии. Самите мюсюлмани в Йордания ни подкрепиха, защото в противен случай това би означавало край на човешкия род и всички нации. Ще продължим да събираме заедно тези, които решават съдбините на света, както организации, така и личности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай