Понеделник,

Мика Зайкова смрази народа! Какво каза за пенсиите

От: Редактор -
4528
Мика Зайкова смрази народа! Какво каза за пенсиите
A
A
A

"Фискалната биография на България тръгва надолу. Закъсахме го. Ако на 10 юни няма бюджет за 2023 г., просто нека да не бъда груба, но мандалото пада.Ние отиваме на нулево салдо и не можем да похарчим нито една стотинка повече", това заяви финансовият експерт Мика Зайкова.

"Не виждам как ще успеят, а ние имаме едни срокове, които не можем да пропуснем. Бюджетът за 2022 г. беше удължен, само че съгласно фискалния закон, той може да бъде удължен за три месеца.

А тъй като трите месеца минаха отдавна, излезе един нов т.нар. удължен закон за бюджета, който обаче приключва на 10 юни.На всичкото отгоре, за да можем въобще да харчим, трябва да видим във фискалния резерв.

Там обаче има реално само 200 милиона, 200 милиона. С тия 200 милиона какво да платим по-напред – пенсиите ли месец юни, които са над 3,8 милиарда?

И от тях, ние от фискалния резерв, тъй като близо 50 и малко над 50% взимаме от нашия бюджет, от хляба на младите хора ние, пенсионерите – казвам ние, защото и аз съм пенсионерка, ние взимаме около 1,4-1,45 милиарда, за да може. А не забравяйте, че предстои увеличение на пенсиите с 12%. Което означава още.

На всичкото отгоре, някои мои колеги, в стремежа си да влезем по-бързо в еврозоната, искат да свалят дефицита 3%. Свалянето на дефицита с 3%, без да се пипат никакви данъци, защото по време на криза, а ние сме в невероятна криза – политическа, икономическа, финансова, социална, ама каквато си щете – по време на криза не се пипат данъци. Това е абсолютен закон. Иначе нещата се влошават", коментира Мика Зайкова, цитирана от "Фокус".

Зайкова уточни, че нов дълг не е гарантиран: "Инвеститорите ще бъдат много внимателни и въпросът е ще има ли кой да купи нашите ценни книжа.

Защото досега 240-те депутата не са свършили за 2 стотинки работа - нито са приели някакъв закон, който да ни позволи да ползваме следващите аванси да речем от Плана за възстановяване, или да започнем да ползваме еврофондовете по новата програма, нито са приели бюджет за 2023 г.

И да се молим на Бог нашите ценни книжа да могат да се продадат. Защото ако не се продадат, тогава ще клекнем пред Международния валутен фонд (МВФ), а там нещата са много сериозни. Ние вече сме във валутен борд и това още повече ще утежни фискалната ситуация на България", категоричен беше финансовият експерт.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com