Мерудии от магерницата. Паламуд по рецептите на отец Пимен

Игуменът на Германския манастир готви за богомолци и деца

Мерудии от магерницата. Паламуд по рецептите на отец Пимен | StandartNews.com
  • Игуменът на Германския манастир готви за богомолци и деца

 

За да готвиш вкусно, ти самият трябва да обичаш да си похапваш. Така обяснява тайната на своите кулинарни умения игуменът на Германския манастир "Св. Йоан Рилски" - йеромонах Пимен. Манастирът е "Германски" не защото има нещо общо с Германия, а защото се намира близо до село Герман, в Лозенската планина, на около 6 км от Южната дъга на софийския  околовръстен път.

Смята се, че на това място е пребивавал  св. Иван Рилски, преди да се отправи към Рилската пустиня, а сетне през 10-ти век се основава и манастир. През 14-ти век светата обител е опожарена. Възстановена е през 17-ти век, но отново запада и така до края на 19-ти век, когато отново се възражда.

Сега манастирът е  подворие на Зографската света обител на Света гора - Атон, а отец Пимен е зографски брат.  Игумен е от 2011 г. В последните години под негово ръководство духовното средище се обновява. Духовният живот събира постоянна общност от вярващ народ. Сградите стават все по-приветливи. Има нова просторна трапезария, построи се нова гостоприемница, наричана в манастирите архондарик. Сега се изгражда камбанария.

Задълженията си на игумен и на духовник, който служи и пее в храма,  отец Пимен съвместява с нелеката работа на манастирски магер. А всеки, който е опитвал от неговите ястия, иска отново да даде Господ да се върне на тази трапеза. Опит в приготвянето на храна е събрал още като младеж, когато в родното Царево работил известно време в отворена от дядо му фурна. Преди да започнеш да работиш, всичко трябва да е чисто и подредено, го напътствал дядото и това правило важи за отец Пимен за работата в кухнята безпрекословно където и да е бил, та  и до момента. Това беше и първото правило на добрия готвач Дядо Епифаний, вече покойния най-добър светогорски кулинар.

За първи път му се наложило да готви в Андревския скит на  Света гора, където отишъл на послушание през 2002 г. Магер там бил монахът Стилианос, брат на популярния гръцки певец и музикант Йоргос Даларес. Възложили на о. Пимен  да го замести и да готви от началото на великия пост, когато  ястията са без олио. Започнал с леща, защото е най-лесно. През делничните дни трябвало да храни около 50 човека, но в събота и неделя идвали много гости и в казаните трябвало да има манджа за двойно повече народ. Това, което готвел без олио, после просто облажвал с мазнинка. А когато хората на трапезата били много, правел просто макарони и винаги имал една тенджера с гореща вода да свари още, ако се наложи.  Учил се от предния магер, прилагал творчество, а сега ползва рецепти и на своята майка.

В неделя и по празници на трапезата в Германския манастир сядат около 50 човека, които идват редовно за богослуженията и остават на братската трапеза. През лятото на православно летуване се събират  деца,  за които о. Пимен прави всевъзможни вкусотии.

През Великия пост  на Благовещение и на Цветница се разрешава риба. В склада  на манастира има подарен от роднина от морето паламуд, та затова предлагаме такива рецепти. Но се надяваме отец Пимен да продължи  да ни посвещава в авторските си кулинарни тайни. 

 

Пържен паламуд

Средно едър паламуд - бройките са според това колко човека трябва да се нахранят. 

Сол на вкус

Олио - за дълбок съд, така че при пърженето рибата да се покрие

За панировката: равни части бяло  брашно и жълто - царевично или царевичен грис.

Режем рибата  на шайби с дебелина около 2 см. Поръсваме парчетата със сол и смлян черен пипер  и я оставяме  да престои така най-малко 5 часа. Овалваме парчетата в добре размесените два вида брашно. Пържим в дълбок съд, а не в тиган. За предпочитане  - на газ,  на силен огън. Най-удобна е тенджера с мрежа. Може да се използва и фритюрник. Целта е при пърженето парчетата риба  да плуват в мазнината и да не  опират дъното на съда,  в който се пържат, за да  не залепва по тях  изгоряло брашно.  ВАЖНО: Не е добре да се препълва съдът - ако събира 5 парчета, по-добре е да се сложат 4  и даже 3.

СЪВЕТ: Подходящо е пърженият паламуд  да се поднесе, след като хората са вече сити. От раждането си рибата плува, най-напред - във вода, след това в мазнина и накрая - във вино. Има поговорка, че  като се яде риба, трябва да се полее с хубаво вино,  за да не мисли, че куче я е яло.

 

Печен паламуд

Паламуд - бройката е по избор, Слънчогледово олио или зехтин, Сол, черен пипер на зърна, Чесън, риган, дафинов лист, Лимони - 3 бр.

Режем почистената риба на колелца с дебелина 6-7 см.  Поръсваме парчетата риба със сол и смлян черен пипер и оставяме да престои.  Това е важно за овкусяване на рибата.  В противен случай тя ще остане безсолна и безвкусна. Може да остане осолена от вечерта до другия ден. Подреждаме  парчетата  в тава и заливаме с олио или зехтин.  Между тях слагаме нарязаните на едро скилидки чесън и подправките - чер пипер на зърна, дафинов лист и риган - на вкус. Печем  в предварително затоплена до 200 градуса фурна около 40 минути. След като стане готова, докато още е топла я заливаме с  прясно изцеден сок от лимоните. Сервираме с подходяща гарнитура по избор.  И  задължително - хубаво вино.  Когато Църквата позволява през поста риба, позволено е и вино.

По същия начин можем да печем паламуд с домати. 

 

 

 

Кисело зеле с ориз

Кисело зеле - една голяма зелка, Ориз - 2 ч. ч., Олио - 2 ч. ч., Зехтин - 1 к. ч., Чубрица, черен пипер на зърна, дафинов лист

Нарязваме киселата зелка на ивици  с ширина 1-1.5 см. Разбъркваме ориза, мазнината и подправките и слагаме всичко в малко по-дълбока тава. Заливаме с гореща вода -  на 1 част ориз слагаме 3 части вода. Печем в предварително загрята фурна като поне веднъж разбъркваме.  Печем до  готовност на ориза и  получаване на лека коричка.  Може да се сервира като гарнитура на печения паламуд.  Може да се хапне и като основно ястие по време на пост.

ВАЖНО: По съвет на именития кулинар от Света гора - покойния вече монах Епифаний, о. Пимен препоръчва да не се смесват повече от три подправки в едно ястие, за да може да се различават и да се постига желаният ефект.

 

Миди в доматен сос

Миди - замразени - 1 кг, Доматено пюре или лютеница  - 1/2 кг, Лук - 2-3 глави, Моркови - 3 бр.

Чушка - 3 бр., Олио  или зехтин - 2 ч. ч., Едро фиде, тънки спагети или друг вид паста -  400 гр., Сух или пресен босилек

Нарязваме на средно едро лука, морковите и чушките. Пържим нарязания зарзават в тава с цялата мазнина и собствения му сок до омекване. Добавяме спагетите и мидите, чието количество зависи от това колко богато искаме да е ястието.  Заливаме с вряла вода и оставяме да  поври на  тих огън.  След това добавяме доматения сос, по възможност колкото може по-качествен. Може да се използва и лютеница. Добавя се босилекът.  Разбъркваме добре и оставяме за още няколко минути на огъня.

ВАЖНО: При приготвянето на това ястие доматите трябва да са много добре  обработени до готовност за консумиране. Не е добре да се прибавят пресни домати.

 

Апетитка с люти чушлета

Люти чушлета - 1/2 кг., Копър, пресен - 2 връзки, Чесън - 3 глави, Зехтин и оцет 5:1

Нарязваме на дребно копъра и чесъна и заливаме със зехтин и оцет в съотношение 5:1. Печем лютите чушлета и още топли ги слагаме в предварително приготвената смес, за да ги "угасим" . В дни на пост тази апетитка може да се използва и като основно ястие. Консумира се с много хляб. Но за добър апетит е подходяща през цялата година.

 

Зелен фасул с картофи

Зелен фасул - една консерва, Картофи - количеството е два пъти повече от фасула, Лук - 2-3 глави и една връзка пресен, Моркови - 3 средно големи, Сол, червен пипер, Копър - една връзка, Олио и зехтин

Нарязваме на средно едро лука и морковите и ги запържваме в олиото до омекване.  Предварително обелваме и нарязваме картофите на едри кубчета. Добавяме ги в тенджерата, поръсваме с червен пипер и разбъркваме добре. Заливаме с вряла вода, така че картофите да бъдат добре покрити. Варим до тяхното омекване. Около 10 минути преди да бъдат напълно готови прибавяме зеления фасул  и  нарязания зелен лук. Разбъркваме и отново варим още десетина минути.

ВАЖНО: Картофите трябва да са повече от зеления фасул и добре сварени, защото "закашват" ястието.

Не повече от 5 минути преди да бъде напълно готово, добавяме пресен ситно нарязан копър и похлупваме добре тенджерата. След това разбъркваме добре, така че задушеният копър да се разпредели равномерно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай