Мерилин Хюсън - една от най-влиятелните дами в света

Шефката на Lockheed Martin започнала кариерата си в завод за производство на самолети

Мерилин Хюсън - една от най-влиятелните дами в света | StandartNews.com

Тя е сред най-влиятелните дами в света за миналата година според списание Forbes и Fortune. Мерилин Хюсън е една от четирите жени в класацията Harvard Business Review на стоте най-ефективни генерални директори. 64-годишната дама оглавява  aмepиĸaнcĸият лидep в caмoлeтocтpoeнeтo, ĸopaбocтpoeнeтo и oтбpaнaтa  Lockheed Martin с пазарна капитализация от 92.5 млрд. долара.  Мерилин Хюсън беше наградена и с отличието The Edison Awards за принос в света на иновациите. То се присъжда от организацията Edison Universe и се смята за своеобразен "Оскар" в сферата на новаторските идеи.
Мерилин е извървяла стъпало по стъпало кариерната стълбица в престижната компания, като е започнала като обикновен промишлен инженер. Дамата показала бизнеснюх още от малка. Генералният директор на Lockheed Martin смята, че дължи успеха в кариерата си и на майка си Мери Адамс. "Нейната твърдост ме научи на всичко, което трябваше да зная за лидерството", споделя пред журналисти Мерилин. Публикации в различни медии разкриват, че като дете Мерилин стояла пред витрината на магазина със списък за покупки за седем долара. В портмонето си имала само пет. Когато я изпратила да пазарува, майка й казала: "Знам, че ще направиш правилния избор".  Едва 9-годишна Мерилин остава без баща, който починал от сърдечен пристъп. Жена му останала млада вдовица с пет деца на възраст от 5 до 15 години. Мерилин трябвало да помага не само в домашната работа, но и в отглеждането на по-малките деца в семейството. Казва, че неведнъж се е съмнявала в силите си, при все че кариерата й винаги се е развивала добре. Според нея, човек не бива да се стреми да свърши всичко по перфектния начин, а е необходимо да работи възможно най-добре и да не се страхува от грешки. Освен това смята, че единственият начин да станеш лидер е да формираш собствен опит. 
В началото на 80-те години на ХХ в Мерилин постъпва на работа в Lockheed Martin , много преди сливането на компанията с Martin Marietta. След като започнала кариерата си в завод за производство на самолети, тя се мести от подразделение в подразделение и работи в осем града, където Lockheed Corporation има представителства. Спомня си, че когато видяла за пръв път самолетите, била толкова впечатлена, че никога повече не поискала да работи другаде. Хюсън е заемала 18 различни позиции в Lockheed , докато стигне до върха в компанията. Тя поема поста генерален директор след оставката на Боб Стивънс, който работи на тази позиция от 2004-а. Късметът й е проработил, тъй като мястото било подготвяно за тогавашния президент и оперативен директор Кристофър Кубасик. Той обаче бил уволнен заради "близки лични отношения с подчинена". 
През 2013 г Мерилин става шеф наа Lockheed Martin. От тoгaвa дo ceгa пaзapнaтa ĸaпитaлизaция нa yпpaвлявaнaтa oт нeя ĸoмпaния ce e yдвoилa.
Със съпруга си Джеймс Хюсън се запознава, докато учи в Университета на Алабама. Въпреки че по-късно получава образование в Харвардската школа по мениджмънт и Колумбийския университет, Мерилин неведнъж е казвала, че именно обучението в Алабама я е научило да бъде винаги готова за трудностите и откриващите се възможности, с които се е сблъсквала през цялата си кариера. Семейство Хюсън подкрепя своя университет и през 2018-а например  направи дарение от 15 млн. долара. Съпругът на Мерилин е нейната опора. В едно от интервютата си тя си спомня: "Преместихме се в Тексас заради моята работа. Имахме две малки деца, затова казах на Джеймс: "Не искаш ли да останеш вкъщи за една година?". И той се съгласява да поеме грижите за дома и децата."
Мерилин цени в служителите инициативността и фокусирането върху резултатите. "Днес не е време да бъдеш скромен - изтъкна тя - трябва да можеш да отстояваш себе си". Корпорацията, която ръководи, е най-големият производител на въоръжение и военна техника. Голяма част от печалбата й се пада на държавните поръчки. През 2018-а Lockheed Martin сключи договор с военновъздушните сили на САЩ за 928 млн. долара за разработката и производството на първата американска хиперзвукова управляема ракета. А в края на миналото лято президентът Доналд Тръмп подписа законопроекта за отбранителния бюджет, който предвижда отделянето на 7.6 млрд. долара за производството на 77 изтребители F-35. Това означава много работа за Lockheed Martin и за амбициозната и успяла шефка на  компанията Мерилин Хюсън. Нищо чудно тя да продължи да бъде в класациите като една от най-успелите жени в света.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай