Марияна Жикич избра "Аполония" пред Венеция

Мариана Жикич като Мери в спектакъла на театър "Възраждане"

Марияна Жикич избра "Аполония" пред Венеция | StandartNews.com

Созопол. Марияна Жикич избра Созопол пред Венеция. Известната актриса, която някога беше открита за киното от Иванка Гръбчева, трябваше да дефилира по червения килим на международния филмов фестивал като част от екипа на "Отчуждение", но отказа заради "Аполония" и "Последната тайна на Фреди Меркюри". Лентата обаче ще се завърти и край лагуната, и край созополския бряг. А в хитовия спектакъл на театър "Възраждане" Марияна играе Мери, единствената любима жена на култовия фронтмен на "Куин". Пиесата на Ирина Гигова, режисирана от Съни Сънински, се играе довечера в 18,30 ч на читалищната сцена в Созопол. В ролята на Фреди са двама - Анатоли Лазаров, който пресъздава Твореца, и Свежен Младенов, влизащ в кожата на Меркюри от клюкарските и светски хроники - бохем, поет, разгулен чаровник и горещ флиртаджия. Авторката пише своята версия, базирайки се на дългогодишните слухове за връзка между Фреди и Рудолф Нуреев, най-великия руски балетист на всички времена. Дори биографите на музикалния феномен от Занзибар не знаят дали между двамата е имало нещо - извън единствената им обща снимка. Какво се случва под прожекторите? Един ден при Нуреев се появява Меркюри, който иска да сподели със своя кумир ужасяваща тайна и да отправи към него неизпълнима молба. Фреди както винаги е избухлив и раним, налагащ се и умоляващ, докато Руди е безцеремонен, подозрителен, агресивен, но и свенлив. Интригата се заплита около една от многото лъжи в живота на знаменитостите. Като Нуреев чудесно се справя Георги Златарев, който до началото на репетициите никога не се е занимавал с класически танци, защото е запален брейкаджия. След овациите в Созопол Съни Сънински веднага заминава за Русия, където ще прави спектакъл.

В Градската галерия красивата и талантлива Теодора Духовникова от Народния театър след обед ще чете откъси от две книги на издателство "Колибри". Първата е "Изгубени в мола" от Чавдар Шинов. За нея самият Валери Петров казва: "Не зная дали ще бъде украсена със снимка на автора (макар че дори да има такава, тя едва ли ще бъде в цял ръст). Така или иначе, трябва да се знае, че той е надарен от Създателя с внушителни габарити и всеки път, когато се готви да си тръгне от къщи по тъмно през гората, изказва съжаление, че сега ще има да плаши влюбените двойки.

А защо казвам това? Ами защото ми е чудно, че човек с такива размери може да крие толкова нежност и съчувствие към хората, за които пише. Очевидно ги обича всички вкупом и поотделно. А това е факт и той е, който въздейства на диоптрите ми. Така се получава, защото разказите на Ч. Ш. на големия въпрос защо са написани, отговарят: "Защо ли? Ами защото е тъжно, че хората живеят по този тъжен начин. И защото би било добре, ако бяха малко по-щастливи, не мислите ли?" И може би не съзнават, че са страница от една "добра в двата смисъла", талантлива, умна, майсторски написана, изпълнена със скрита човечност и състрадание книга. Книга, която, прочетена от възприемчиво към изкуството сърце, ще остави в него искрящо кристалче човеколюбие."

Прочутият сатирик е изключително интересна личност. Житейските му роли са сякаш безкрайни - огняр в Народния, социален труженик в дом за слепи жени, конфекционер на автомобилни гуми в завод "Георги Димитров", редактор в хумористичните вестници "Стършел" и "Пардон", сценарист в студия за игрални филми "Бояна". Автор е на повече от трийсет книги. По някои от тях са направени едни от най-гледаните бг филми, сред които "Да обичаш на инат", "Петък вечер" и "Маневри на петия етаж". Има много награди, превеждан е на руски, полски, чешки, немски и сърбохърватски. Сред най-добрите му произведения е актрисата Ернестина Шинова.
Теодора първо ще разсмее публиката, а след това вероятно ще я разплаче със страници от "Сестрата на Зигмунд Фройд" на Гоце Смилевски. Всичко се случва във Виена през 1938 г. Нацистите разрешават на световноизвестния психоаналитик да излезе от страната с посочените от него близки хора. Фройд включва в списъка своето семейство и сестрите на жена си плюс кучето, но не и собствените си четири сестри. Те са изпратени в лагера в Терезин. На фона на тази провокативна история Адолфина, най-малката сестра, разказва за живота си, за несбъднатите мечти, за любовта си, за обожавания по-голям брат. Смилевски анализира проблемите на любовта и омразата, на секса, депресията и лудостта.

Музикалните събития днес в Созопол са две. Първият концерт е на Педро Наваро - световноизвестния испански китарист, наричан от критиците "магическите ръце". Той свири в различни стилове, като голямата му стихия са фламенкото и класиката. Самият Пако де Лусия го признава за феномен. В Амфитеатъра пък е шоуто на "Сигнал" в чест на 35 години от старта на гръмотевичната им кариера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай