Лекуват Паркинсон с пейсмейкър

Електродите струват 40 000 лв., не се поемат от касата

Лекуват Паркинсон с пейсмейкър | StandartNews.com

София. С нов метод лекарите в университетската болница в София "Св. Иван Рилски" лекуват Паркинсонова болест. Той се нарича дълбока мозъчна стимулация и в света е наложен като златен стандарт. За първи път той се прилага през 1987 г. във Франция, а досега от него са се възползвали над 100 000 души. У нас обаче методът се въведе от д-р Красимир Минкин и д-р Калоян Габровски едва през тази година. Досега той беше приложен на двама пациенти, а в петък ще се оперира и трети.
------------------
Дълбоката мозъчна стимулация помага при неконтролируемите движения, които се появяват при паркинсона. Те се дължат на проблеми във функционирането на екстрапирамидната система в мозъка. В началото на заболяването тези явления се контролират с медикаменти. След 4-5 години обаче лекарствата вече не са толкова ефикасни. Тогава е добре да се приложи методът на дълбоката мозъчна стимулация, казва д-р Красимир Минкин. При него се прекъсва патологично действащ кръг на ганглиите в мозъка. Това става чрез

малки отвори в черепа, през които се слагат електроди

с диаметър от около милиметьр в главата на пациента, обяснява д-р Минкин. Те действат като пейсмейкър - само че на мозъка, който регулира екстрапирамидната му дейност. Целта е да зададем ритъм на работа на тези базални ганглии, казва д-р Минкин.

У нас нужда от подобна технология имат между поне 200 души с Паркинсонова болест. Проблемът е, че елeктродите и генераторът на импулси струват 40 000 лв., а не се поемат от касата.

Батериите им трябва да се сменят на 4-5 г.

Комплектът струва 15 000 евро. Има и по-нови, които траят 10 г., и се зареждат с колан, който се слага два пъти седмично за около час и така генераторът се зарежда над кожата. Пратихме молба към касата да поеме финансирането на електродите за 20 души на година. Надзорният съвет я е одобрил, казва д-р Минкин. Сега обаче трябва да се приложи и на дело решението.

Спират дистонии при децата

С метода на дълбока мозъчна стимулация ще се лекуват дистониите при деца, каза още д-р Красимир Минкин. Прилагането на метода при тях ще започне до няколко седмици. Дистониите представляват неконтролируема поява на странни движения. Обикновено имате усещането, че детето се опитва насила да си извие ръцете, обяснява д-р Минкин. Тези проблеми засягат около 1000 деца у нас. Колкото по-рано се направи операцията, толкова по-добре е за детето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай