Лекарската гилдия е в тежка депресия

Лекарската гилдия е в тежка депресия | StandartNews.com

Надпреварата за млад медик вече тече с пълна сила. "Стандарт" събира предложенията за най-добрите лекари до 40 г. у нас. Както и за болничните мениджъри, които им дават шанс да се развиват в България. Тримата първенци сред лекарите ще получат 1-годишни стипендии в размер на 400 лв. месечно. Инициативата е част от кампанията "Млад медик" на в. "Стандарт", която се провежда заедно с Министерство на здравеопазването, Българския лекарски съюз (БЛС) и Дарик радио. Критериите, по които ще се оценяват кандидатите, са разработени съвместно с БЛС и Гражданска инициатива "Млади лекари за ново здравеопазване" и можете да ги видите на сайта ни - www.standartnews.com. Всички номинации пращайте на електронния адрес: [email protected]. Крайният срок е 15 август. Очакваме ги!


Управниците да побързат с промените - и те ще опрат до болница

Исках да живея като в сериала "Спешно отделение", казва д-р Грозева

- Д-р Грозева, защо избрахте да учите медицина?

- Защото исках да спасявам хора и да живея като в сериала Спешно отделение.

- Какво ви накара да изберете специалността, която сте завършили?

- Упражненията по неврология ми бяха изключително интересни. Още си спомням първата пациентка с паркинсонова болест, която видях в коридора на неврологичната клиника. След цикъла прочетох Awakenings на Оливър Сакс и знаех, че това е моята специалност. Исках всеки ден да ми се напомня, че животът е преходен.

- Вярвате ли в Хипократовата клетва, или смятате, че няма място за нея в комерсиализираното ни общество? Кой е най-важният принцип от нея според вас?

- Разбира се! Смятам, че всеки себеуважаващ се лекар трябва да вярва в нея. Хипократовата клетва е ревизирана няколко пъти, като има и доста по-модерен вариант от този, в който съм се врекла в деня на дипломирането си. Тя е основата, върху която се изграждат качествата на всеки добър лекар. Тя е древният етичен кодекс, който отразява напълно законно обусловената "добра клинична практика" в съвременната медицина. В Хипократовата клетва никъде не се споменава за заплащане или някакъв вид финансиране на лекарската професия, но и никъде не се казва, че лекарят трябва да практикува безплатно и безвъзмездно, както смята по-голямата част от българския народ. В Хипократовата клетва по-скоро са заложени етичните принципи на професията и правилата на "изкуството да лекуваш". Най-важният принип от клетвата за мен е никога да не забравям учителите си и да се грижа за тях като за родители.

- Като лекар кои са най-важните професионални принципи за вас?

- Пациентът е преди всичко човек, а не заболяване и аз трябва да се отнасям с него така, както бих искала да се отнасят и към мен.

- Какво мислите за здравната система в България? Дава ли тя достатъчно възможности за добро лечение и за нормално практикуване на медицина?

- Определено не ми харесва. Не бих искала да се разболявам от тежко заболяване в България, защото няма да ми е лесно да се доверя на специалистите, нито на системата, особено когато съм била от другата страна и зная колко трудно е да станеш добър лекар. Колко усилия, отдаване и безсънни нощи коства, колко неоценено и обидно е да даваш всичко от себе си за професията, на която си се посветил изцяло, и да получаваш недоволство и обиди от хора, които дори не подозират, че и на теб ти е трудно да си платиш сметките за телефон, ток, вода, квартира, но въпреки това се стараеш да им помагаш, когато са в беда. Ако съм пациент, не би ми било възможно да си купувам необходимите медикаменти, а и ние сме хора - и ние се разболяваме.

Нормално практикуване на медицина в България категорично няма. За да са доволни и двете страни - аз, като практикуващ лекар и пациентите ми, влагам много по-големи усилия, ресурс и време, отколкото ми позволява системата. Това е равнозначно на по-бързо достигане до бърнаут и по-голямо неудовлетворение от ниската оценка на обществото и незначителното заплащане на двойните ми усилия. Затова много лекари се отказват или просто се "изхабяват". Така моята работа се увеличава, без това да оказва каквото и да е влияние на финансовата ми обезпеченост и качеството ми на живот.

- Смятате ли да останете да работите в България? Защо?

- Да, много бих искала. Това е родината ми и бих се радвала да лекувам и помагам на българите. А и казват, ако можеш да избираш - избери по-трудния път. По-трудният път е да останеш в България!

- Кои са основните пречки пред младите лекари у нас?

- Липсата на мотивация. Липсата на време и нежелание от страна на някои по-възрастни лекари да обучават по-младите си колеги. Усещането за безперспективност, безсилие и безнадежност. Българската лекарска гилдия отдавна е в тежка депресия

- не се прави нищо, не излиза, няма желание за промяна. Не зная дали състоянието не е станало необратимо. Какъв е примерът за младите колеги - "Ще си теглим до гроб, така ни е писано".

- Какво искате да се промени в здравната система?

- На първо време искам да не се налага да лъжа и диагнозите да са истински.

- Какво бихте казали на хората, от които зависят промените?

- Да побързат, защото рано или късно и те ще допрат до лекари и болници и тогава ще опитат горчивия плод от дървото,

- А на пациентите?

- Да преброят до 100, преди да започнат да съдят. Да оценят първо собствената си компетентност в областта, в която работят, образованието, което са получили в родината, броят на книгите и учебниците, които са прочели, стажовете, които са имали, и чак след това да изкажат очакванията си към лекаря, който стои пред тях и се опитва да помогне въпреки всичко.

---

Д-р Веселина Грозева е на 31 години, завършила е медицинско образование в МУ-София със среден успех 5,35 и среден успех от държавните изпити - 5,00. През 2013 г. е взела специалност по нервни болести, а през 2014 г. е защитила степен доктор по медицина. Специализирала е в УМБАЛНП "Св. Наум", Hospital Clinico Universitario Valencia, Испания. В момента работи в Клиника по двигателни нарушения на УМБАЛНП "Св. Наум". До момента има 12 публикации, изнесла е над 10 лекции в рамките на научни медицински форуми, получила е две награди на медицински форуми и има четири препоръки от хабилитирани лица. Д-р Грозева е несемейна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай