Кристо мрази компютъра и телефона

Кристо мрази компютъра и телефона | StandartNews.com

Владо Явашев, племенникът на авангардиста, седмица реди изложбата на артдвойката в Градската галерия

С Жан-Клод никога не летели в един самолет и не излизали във ваканция

"Кристо и Жан-Клод: графики и обекти 1963-2014", първата изложба на артдвойката у нас, се открива в неделя на трите етажа в Софийската градска художествена галерия. Вече няколко дни Владимир, племенник на Кристо и негова дясна ръка в много от последните му реализирани проекти, реди творбите в галерията. Експозицията от 130 оригинални номерирани отпечатъци и тиражни обекти както и фотографии на техни творби от Волфганг Волц ще бъде у нас до 22 ноември. Колекцията е съставена лично от Кристо, за да представя творчеството на двамата художници по света и е една от пътуващите му колекции. В нея има редица проекти, останали нереализирани, но съставляващи важна част от творческото мислене на двамата автори. През нея изчерпателно както хронологически, така и тематично, може да се проследи израстването на Кристо като самостоятелен автор и съвместната работа с Жан-Клод, довела до осъществяването на някои от най-значимите проекти в съвременното изкуство. Инсталацията с петролни варели "Желязната завеса" (1961-1962) двамата с Жан-Клод правят в Париж. Тя е избрана за плаката на изложбата му в София. Колекцията пристигна от Базел в огромни сандъци, най-големият от които тежи 236 кг. Кристо няма да присъства, тъй като е изцяло ангажиран с предстоящия си проект в Италия. Най-новата му творба е "Плаващите кейове" в италианската област Ломбардия. Ще направи три километра златистожълти пътеки на езерото д'Изео, които ще свържат два от островите през юни 2016-а. Те ще продължат по улиците на два града и ходенето по тях Кристо описва като "много сексуално изживяване", защото ще следва движението на вълните.

Кристо и Жан-Клод никога не приемат спонсорство за своите проекти. Те ги финансират единствено като продават подготвителни рисунки и ранни работи от 50-те и 60-те години. И сега всички застраховки и разноски по експозицията са финансирани от Кристо, транспортът е платен от Фондация "Америка за България". Творбите няма да се продават. Проектът се осъществява и с подкрепата на Столична община и под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова.
В културния ни институт в Прага пък на 10 юни откриха експозицията "Кристо и Жан-Клод", организирана от посолството в Чехия и родната Художествена академия. Изложбата бе посветена на 80-ия рожден дена на световния българин - 13 юни, и съдържаше плакати, подписани от прочутата двойка, етюди на Христо Явашев от студентските му години в академията и някои от най-известните им проекти. Представените постери са част от дарението, направено от Кристо и Жан-Клод на Художествената ни академия през 2005-а. Преди месец Германия откупи проекта на авангардиста за опаковането на Райхстага.

Успоредно с вернисажа в София, творби на авангардиста от колекцията на Том Голдън ще бъдат показани в музея в Лъвленд, Колорадо, от 24 октомври до 17 януари догодина. На 12 ноември Кристо ще изнесе там и лекция върху своите бъдещи проекти и работата си. А от 26 септември до 3 януари 2016-а подобна експозиция предоставя колекционерът Дейвид Копли в художествената галерия на град Тампа в Щатите.

Колегите му обичат да казват, че "всеки може да опакова, Кристо се е сетил първи." Човекът, отдаден на изкуството, който разчита на въздействието на шока, изпитва безумно желание да покаже нещо ново и чудновато.

Продава своите етюди от 20 хиляди до 300 хиляди евро

Той е единственият художник, на когото германският Бундестаг посвети дълги препирни и дебати, преди да разреши опаковането на Райхстага през 1994 година. През 2004-а кметството на Ню Йорк прекара безсънни сесии, за да прецени дали да пусне оранжевите порти в Сентрал парк.

Българската държава само веднъж се е опитвала да покани Кристо официално с изложба в родината си - по времето на президента Петър Стоянов. Но след предварителните разговори нашата държава повече не се обажда на творците, подплашена от високите застраховки на произведенията им и преговорите са прекъснати. Произведенията им днес са в постоянните експозиции на най-прочутите съвременни галерии - "Тейт Модерн" в Лондон, музеите на американското и на модерното изкуство в Ню Йорк, музеят "Стеделижк" в Амстердам. Живее и работи от 40 години в Ню Йорк.

Роденият в Габрово бъдещ световен новатор започва да ходи на частни уроци по рисуване, живопис и скулптура на 5. В училище му било скучно и безинтересно освен това да кара околните да му позират. "Когато бях малко момче, семейството ни беше посещавано от много художници, архитекти, писатели и актьори. Брат ми, Анани Явашев, беше известен артист. Обичах да играя шах, понякога баскетбол, но въобще не играех футбол. Карах малко ски, но престанах да правя това, когато отидох на Запад", разказва творецът в интервю за Михаел Марек от списание "Профил.

Първата му творба е в Париж през март 1958-а, когато опакова празна кутия за боя. Неговата половинка Жан-Клод го амбицира да започне да опакова по-големи неща като кола, дърво, мост, остров и парламент. Преди да навърши 70 години, Кристо работи по 17 часа на ден, а след това - по 13 часа седем дни в седмицата. Винаги прави по 2 или 3 проекта едновременно. Случвало му се е и да се труди по 4.

Сутрин изяжда глава чесън с кисело мляко

за да поддържа енергията си. Винаги има чесън в куфара си, когато пътува. Обича още миризмата на лук и домати. Никога не излиза във ваканция. Не притежава луксозен автомобил с шофьор и не пътува с частен самолет. Студиото в Ню Йорк, където винаги е работил, не е ремонтирано повече от 40 години. Намира се на "Хауърд стрийт" в Сохо и е на три етажа. Първият е даден под наем, вторият е приемна за гости, журналисти и потенциални купувачи, а последният е неговият дом и артстудио. Навсякъде по стената още са залепени листчета с бележки на Жан-Клод. Всеки ден той става малко преди седем, пие кафе и започва да твори. Казва, че за него изкуството не е професия, а начин на живот. "Тези проекти са свободата. Съществуват не защото някой президент на република желае да ги има. Те са чиста демонстрация на съзидателност. Съществуват, за да преведат тази тотална свобода. Никой не може да купи тези проекти. Никой не може да продава билети за тях. Дори ние с Жан-Клод не ги притежаваме. Тези проекти са свободни! Точно затова те не остават - защото свободата е враг на притежанието, а притежанието е именно постоянното!", е философията на Кристо, който никога не говори за политика, религия и изкуство, а само за себе си. Определя се като егоист и не използва компютрите, а скайпа. "Не обичам да прекарвам и минута пред екрана. А най-много мразя да говоря по телефона. Не обичам да говоря много, а с голямо неудоволствие с хора, които не виждам", споделя.

Кристо и Жан-Клод са правили всичко общо освен три неща. Никога не са летели с един и същи самолет.

Тя не рисува, той не си говори със счетоводителя им

Постоянно са водели спорове, като Кристо е бил прав в 75 на сто от случаите. Имат един син - Кирил. Явашев го описва като неромантичен активист, който се бори за правата на човека и за защитата на животните. Кирил иска да спасява света и за щастие, не е станал банкер.

Преди смъртта си от мозъчен кръвоизлив на 18 ноември 2009 г., Жан-Клод казва, че артистите не се пенсионират, а умират. Когато тя си отива от този свят, Кристо написва в официалния си сайт върху снимката й "Имало едно време". С тези думи авангардистът признава, че приказката за него свършва. Защото французойката, с която живяха и твориха заедно над 50 години и бе негов астрален близнак по дата и година, осмисли престоя му на Земята. Той и досега продължава да казва "ние", когато говори за проектите им от последните години на Жан-Клод. През 1994 г. променя артистичното си име "Кристо" на "Кристо и Жан-Клод". Скиците винаги са негови, но никога не биха се материализирали на бял свят, ако не бяха страничният поглед и желязната ръка на съпругата му, както самият той споделя. Французойката не искаше да бъде погребвана. Тя предостави мъртвото си тяло на науката. Българинът смята да направи същото: "Ние не сме привърженици на някаква религия. Жан-Клод обичаше "Imagine" на Джон Ленън, преди всичко думите "Imagine thereТs no religion too" ("представи си, че няма и религия"). Нямаме нужда от гроб. Аз не съм в траур, защото съществува тази непрекъсната креативна дейност, която богато ме дари. Изкуството е мястото, на което тя и аз се срещаме."
Семейството е записало

4 рекорда в "Гинес"

През 2000 г. стават част от Книгата с най-големите чадъри в света, най-дългата тичаща ограда, най-тежката опаковка на Райхстага и най-голямата скулптура без скеле с газометъра в Оберхаузен. "Пакетираната" светлина тежи над 5,3 т и е изработена от 20 350 кв. м прозрачен полиестер и 4500 метра полипропиленови въжета.

Big Air Package, издигната във вътрешността на построения през 20-те години на миналия век бивш контейнер за съхранение на газ, е висока 117 метра и е широка 67 метра. Всъщност това е най-големият надуваем обект на всички времена.

На бизнес модела на Кристо е посветено специално проучване на университета "Харвард". Произведенията му са в музеи, колекции и галерии по цял свят. Първата биография на артдвойката е представена в музея "Лудвиг" в Кьолн. Богато илюстрираният том е от 485 страници, преведен на английски и немски език.

Кристо предпочита да дава интервюта на френски, изразява се прекрасно на български, но говори най-добре английски.

Ричард Чембърлейн притежава негови скици

Преди три години два изключително редки ранни оригинала на Кристо бяха изложени в столичната галерия "Юзина". Те са рисувани в началото на 1959 г. в Париж и са с размери 55 на 40 см, туш и масло върху хартия, подписани и датирани. Произхождат директно от самия Кристо, били са част от група, една от които е била купена от актьора Ричард Чембърлейн. Когато прочутият актьор пристигна през 1994 година в София, за да се снима във филма "Хищна птица", се поинтересува дали някъде може да купи нещо на Христо Явашев.

Любопитно е, че в изданието Christo and Jeanne-Claude Early Works 1958-1964 (Мюнхeн, 2009) тези творби са публикувани с неизвестно местонахождение. Всъщност това са първите абстрактни композиции на габровеца, създадени под влияние на легендарния със своята екстравагантност Джаксън Полък.

$20 000 даде Уго Вутен за творби на българина

Белгийският колекционер и меценат Уго Вутен преди 10 години откупи за 20 000 долара творби на Христо Явашев и Жан-Клод от галерия "Академия". 62 ръчно подписани отпечатъци на рисунки, колажи и фотографии от различни проекти на съпрузите бяха изложения на "Шипка" 1. Произведенията бяха предоставени от двамата автори на Художествената академия с благотворителна цел. Оригинали на Христо Явашев от студентския му период сега могат да се видят в галерията "Квадрат 500".

По-важните проекти

- Стена от петролни варели - Желязната завеса, ул. "Висконти", Париж, 1961-62 г.
- Въздушен пакет, Ван Абемузеум, Айндховен, Нидерландия, 1966 г.
- Опакованият фонтан и Опакованата средновековна кула, Сполето, Италия, 1968 г.
- Въздушен пакет от 5600 куб. метра, Документа IV, Касел, 1967-68 г.
- Опакованият Музей за съвременно изкуство, Чикаго, 1968-69 г.
- Опаковани под и стълбище, Музей за съвременно изкуство, Чикаго, 1969 г.
- Опакован бряг, един милион квадратни фута, Литл Бей, Сидни, Австралия, 1968-69 г.
- Опаковани паметници, Милано, Италия, 1970 г.
- Завеса в долината, Рафъл, щата Колорадо, 1970-1972 г.
- Бягаща ограда, окръг Сонома и окръг Марин, щата Калифорния, 1972-76 г.
- Опаковани алеи, Джейкъб Луус Парк, Канзас сити, щата Мисури, 1977-78 г.
- Обградени острови, залив Бискейн, Маями, щата Флорида, 1980-83 г.
- Опакован мост, Понт Ньоф, Париж, 1975-85 г.
- Чадърите, Япония-САЩ, 1984-91 г.
- Опакован Райхстаг, Берлин, 1971-95. г.
- Опаковани дървета, Фондация Байелер и Парк Беровер, Риен, Швейцария, 1997-98 г.
- Стената - 13 000 петролни варела, Газометър Оберхаузен, Германия, 1998-99 г.
- Портите, Сентрал парк, Ню Йорк, 1979-2005 г.
- Голям въздушен пакет, Газометър Оберхаузен, Германия, 2010-13 г.

В процес на реализация са:

- Плаващите кейове, проект за езерото Исео в Северна Италия (2016)
- Мастаба, проект за Обединените арабски емирства (от 1977)
- Над реката, проект за река Арканзас, щата Колорадо (от 1992).

Има почти 40 нереализирани проекта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай