Край. Не се взима книжка за неплатена глоба

Така се нарушават основни човешки права, реши Върховният административен съд

Край. Не се взима книжка за неплатена глоба | StandartNews.com

Отнемането на книжката и спирането на колата от движение заради неплатени глоби нарушава основни човешки права, реши Върховният административен съд

Ето за какъв случай разказва nova.bg.

Роберто е сред хилядите шофьори, останали без книжка заради неплатена глоба от КАТ. В неговия случай – за 20 лева. „Нарушението, за което беше ми съставен фиш, мисля, че беше за лампичка, която е развалена, която не осветява номера на автомобила”, разказва Роберто Методиев.

На магистрала „Струма” бил спрян за рутинна проверка и полицаите му предложили да плати фиша онлайн, за да не се налага да му отнемат правото да продължи по пътя си. „Проблемът беше, че е предоставена възможност за плащане, но когато се стига до плащане, не приема никакви карти , т.е. отхвърля картата”, спомня си той.  Така останал без книжка за 20 дни.

Заради подобни казуси, както и заради решението да се взимат книжки и свалят номера и на граничните пунктове, е заведено дело пред Конституционния съд. Инициатор е омбудсманът Диана Ковачева.

„Не е приемливо и не е допустимо за неплатени глоби, което само по себе си не е нарушение или престъпление, да се предприемат принудителни административни мерки”, посочва омбудсманът Дияна Ковачева.

„Не се отразява плащането, което означава, че имате два избора – или да платите отново, или пък да носите със себе си, във всеки един момент, документа за платена глоба, което наистина смятам, че е неприемливо”, категорична е омбудсманът.

Конституционният съд ще заседава за разпоредбите на 23 март. И преди това обаче при обжалване на наложена принудителна административна мярка, съдът би отменил наказанието, смятат юристи, пише nova.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай