Кошмарна новина за сиренето! Разкритието

Въпреки все по-високата му цена

Кошмарна новина за сиренето! Разкритието | StandartNews.com

Сиренето по магазините у нас е пълно с вода и не отговаря на стандартите, въпреки високата си цена.  "Сиренето всъщност се оказа най-проблемната хранителна стока, произвеждана в България и сагата продължава вече над 10 години. За съжаление през годините качеството се влошава и некоректни производители измислят нови и нови технологии за понижаване на себестойността на млечния продукт. Тези „иновации“ в отрицателния смисъл на термина, понижават хранителната стойност на сиренето и представляват риск за здравето на потребителите", съобщават от “Активни потребители“. Те традиционно правят тестове за качеството на храните у нас. 

 През септември бяха изследвани 48 марки сирене и при 35 от тях се установи водно съдържание над 60%. Изразено в проценти 73% от сирената са оводнени, а 25% са свръховоднени, бият тревога от потребителската организация. Това е притеснително,  защото от количеството вода зависят биологичните и физико-химичните свойства на сиренето. Малка промяна в съдържанието на водата може да доведе до драстични изменения в качеството и безопасността, категорични са от „Активни потребители“.  

Рекордьор е продуктът наречен „Свежо сирене“, и произведен от Ракево Милк Трейд ЕООД, който съдържа 86,95% вода – това е невиждана стойност в българската и световната практика, отчитат от организацията.

Оттам са направили тестове както на евтини сирена, така и на по-скъпи, избрани на произволен принцип. Резултатите при двете категории сирена са различни. При 34-те евтини марки, селектирани на база оценка на риска, оводнени са 29 (85%), а от тях 10 (29%), са с вода над 70%. При по-скъпите, подбирани случайно сирена, оводнените са два пъти по-малко – общо 6 (43%), от тях 2 (14,3%) са свръховоднени.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай