Понеделник,

Кошмарна новина за горивата? Какво може да секне

От: Редактор -
2415
Кошмарна новина за горивата? Какво може да секне
A
A
A

Парите за горивата с отстъпка може да свършат още през ноември месец или с един месец по-рано от предвиденото.  До момента държавата превежда на бензиностанциите средно по около 1 милион лева на ден заради отстъпките от 25 стотинки на литър. Ако българите продължават да зареждат автомобилите си със същите темпове, държавната програма ще трябва да бъде прекратена преждевременно. Припомняме, че с последната актуализация на бюджета бяха заложени за субсидиране на физически лица при зареждане на личните си автомобили 150 милиона лева. 

Разчетът стана ясен днес, при среща на министъра на финансите Росица Велкова-Желева с председателя на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Живодар Терзиев, на която присъстваха заместник-министърът на финансите Александър Свраков, изпълнителният директор на Националната агенция за приходите  Борис Михайлов, Павел Геренски, директор на Агенция „Митници“, както и Светослав Бенчев, юрист на асоциацията. Освен хоризонтът пред мярката, на срещата беше обсъден сезонният пик на помощта и случаите на злоупотреби.

Справка на „Марица“ на данните от НАП, които бензиностанциите са длъжни да подават за продажбите си, показа, че въпреки шоковите цени на горивата, потреблението не е паднало в сравнение с миналата година. Трябва да се има предвид обаче, че лятото традиционно се отбелязват ръстове в продажбите на бензин, дизел и автогаз. Цените на горивата пък постепенно се успокояват, изключение има само при метана.

 

 


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички