Четвъртък,

Компенсират родители, ако детето не е в забавачка

От: Стандарт -
Компенсират родители, ако детето не е в забавачка
A
A
A

Началникът на Регионалното управление на образованието /РУО/ в София-град Ваня Кастрева информира директорите на столичните детски градини и на училищата с подготвителни групи за Наредбата за условията и реда за предоставяне и изплащане на средства от държавния бюджет за компенсиране на разходите, извършени от родителите за отглеждането и обучението на децата, които не са приети в държавни или общински детски градини, или в училища поради липса на свободни места.

Информацията на началника на РУО-София град е във връзка с писмо на Столичната община за наредбата за изплащане на средства от държавния бюджет за компенсиране на разходите за децата, които не са приети в държавни или общински детски градини, или в училища поради липса на свободни места. Заявлението за учебната 2020/2021 година се подава до 30 април 2021 г. в районната администрация по настоящ адрес на детето. За учебната 2020/2021 година разходите се компенсират на родителите за периода от 1 януари 2021 г. до 14 септември 2021 г.

Към заявлението се прилагат следните документи:

- договор за обучение между родителя и частната детска градина или училище;

- платежен документ за извършено плащане на таксата за отглеждане и обучение за съответния месец - фактура и платежно нареждане или фискален бон;

- договор за отглеждане и обучение, сключен между родителя и търговеца или юридическото лице с нестопанска цел;

- договор за обучение, сключен с физическото лице, което извършва обучението;

- предавателно-приемателен протокол за извършено обучение, съдържащ информация за извършените дейности за месеца;

- документи за изплатено възнаграждение по сключения договор - платежно нареждане или разходен касов ордер. Когато договорът за обучение, сключен с физическо лице - обучител е сключен за дружество по чл. 357 от Закона за задълженията и договорите /ЗЗД/ на родители, обединили своята дейност за обучение и отглеждане на децата си, освен гореизброените документи, се представя и копие от договора за дружеството по ЗЗД.

Компенсации ще получат тези родители, които отговарят едновременно на шест условия. Те са детето да е кандидатствало за прием в целодневна или полудневна организация в държавна или общинска детска градина, или в училище, в чиито прилежащ район се намира настоящият адрес на детето и не е прието, поради липса на свободни места за съответната учебна година.

Детето не е записано в целодневна, полудневна или почасова организация на предучилищното образование в нито една държавна или общинска детска градина, или училище. Общината по настоящия адрес на детето не е предложила на родителите друго равностойно място в общинска детска градина или училище за съответната учебна година, поради липса на свободни места във всички детски градини и училища в прилежащия район.

За съответната учебна година детето да е записано в самостоятелна организация в държавна или общинска детска градина, или в училище, или в самостоятелна, целодневна, полудневна или почасова организация в частна детска градина, или в училище.

Ако детето е в задължителна предучилищна възраст и е записано за задължително предучилищно образование в частна детска градина или в частно училище - частната институция да не е включена в системата на държавно финансиране.

Родителите на детето да не получават подпомагане от държавния бюджет или по оперативни програми за същите дейности на друго основание за периода, за който се изплащат средства за компенсиране на разходите, пряко свързани с отглеждането и обучението по реда на тази наредба. Компенсирането е за родители на деца от 3-годишна възраст до постъпването им в първи клас, посочват от РУО.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички