Колко могат да паднат цените на петрола?

Колко могат да паднат цените на петрола? | StandartNews.com

Стивън Мъфсън, в. "Вашингтон пост"

Колко могат да спаднат цените на петрола? Трудно е да се каже. Цената на петрола спадна до най-ниското си равнище от пет години и половина в понеделник, а Goldman Sachs и Societe Generale понижават прогнозите си.

В понеделник цената на петрола сорт Брент се понижи под $48 за барел в Лондон. Цената на бензина в Средния Запад и крайбрежието на Мексиканския залив спадна под 2 долара за галон (3,785 литра) миналата седмица.

В интервю за Argus Global Markets министърът на петрола на Саудитска Арабия Али ибн Ибрахим ан Нуейми бе попитан дали цената на петрола ще достигне отново някога $100 за барел, а той отговори: "Може и да не се случи". Ето няколко фактора, които трябва да се имат предвид:

Първо, да погледнем днешните цени трезво: сегашните равнища не са "новото нормално" за петрола, това е старото нормално. На световните пазари тъкмо приключи 8-годишен период на исторически високи цени на петрола, най-високите от периода 1979-1983, когато иранската революция и ирано-ираксата война нарушиха предлагането на петрол. От 60-те години на миналия век цените са достигнали исторически максимуми през 2008, 2011, 2012 и 2013 г. Цените са спадали до изключително ниски равнища два пъти. През юли 1986 г. те се сриват до $10,91 (23,79 с отчитане на инфлацията) и през декември 1998 г. - до $9,39 долара (13,64).

Второ, между ценовите сигнали и реалните промени в търсенето и предлагането има забавяне. През последните 4 г. на фона на изключително високите цени на петрола наблюдавахме неистов стремеж за инвестиции в нови проекти от Северна Дакота до руските арктически територии.

С времето ще има възстановяване на цените, тъй като проучвателната дейност се отлага и потреблението ще нараства. През идните няколко месеца обаче свръхпредлагането може да се увеличи с 1 милион барела дневно, според най-новата информация за инвеститорите, предоставена от Barclays.

Трето, Саудитска Арабия e движещата сила зад спада на цените, тъй като му омръзна да намалява добива си, за да поддържа изкуствено цените на това равнище, което устройва другите страни от ОПЕК и особено тези, които не са членове на организацията.

Колко решителна е Саудитска Арабия? Много. Сега тя чака ниските цени да обезсърчат инвестициите в нови проекти като руските арктически територии, канадските петролни пясъци, американските шистови сондажи и скъпите, дълбоководни, подсолни офшорни бразилски проекти. А Саудитска Арабия може да си позволи да продължи да чака. Тя притежава големи спестявания и може да преживее дълъг период на ниски цени. Освен това разходите по производството на Саудитска Арабия са най-ниски в света (около 4 до 5 долара на барел), като конкурентни са им само Ирак и някои части на Русия.

Интервюто на Нуейми би трябвало да предизвика притеснения сред петролните производители. Той отбелязва, че "рано или късно" скъпи петролни проекти като сондажите в бразилските подсолни офшорни райони, находищата по крайбрежието на Западна Африка и в непристъпната Арктика, ще трябва да бъдат свити в отговор на ниските цени. "Дали това ще стане след шест месеца, година, две години, три години? Никой не знае," посочи Нуейми. "Според мен обаче страните от Залива, и особено Саудитска Арабия, могат да се справят с положението."

Колко дълго ще трябва да чака Нуейми? Обемът на свръхпредлагания петрол е една неголяма част от обема на световното потребление, тъй че е напълно възможно намаляването на предлагането например от Либия и увеличаването на потреблението в САЩ, Европа и Китай да балансират търсенето и предлагането. Равнището на потребление не влияе само върху цените на петрола. Субсидиите за бензина бяха намалени в Индонезия и Индия, стандартите за горивна ефективност стимулират развитието на автомобилостроенето в САЩ, а европейската икономика остава в депресия.
Бумът на шистовия петрол в САЩ може би е най-важният фактор. По предварителни оценки през 2014 година добивът на течни въглеводороди в света е нараснал с 1,8 млн. барела дневно и е достигнал 92 млн. барела. Само в САЩ местният добив на суров петрол е нараснал с 1,2 млн. барела дневно през 2014 г., което е с 16% повече спрямо 2013.

Американското производство на шистов петрол скочи до около 4 млн. барела дневно, а това е повече от производството на коя да е страна от ОПЕК с изключение на Саудитска Арабия.

Колко скоро ще започне спад на добива на шистов петрол? Засега перспективата не е толкова близка. Компанията The Baker Hughes има 1684 сонди на сушата, което в сравнение с миналата седмица е с 60 по-малко, но все пак е със седем повече, отколкото за същия период м. г. Тъй като шистовите петролни кладенци имат наполовина по-нисък капацитет за 18-24 месеца, тази дейност би трябвало да бъде изключително зависима от цените.

По-ниските разходи за сондажи, постоянното подобряване на фракинг техниките и ориентирането към по-рентабилни области помага за компенсиране на ефекта от по-ниските цени. Агенцията за енергийна информация за прогнозите посочва, че очаква добивът на петрол в САЩ средно да бъде 9,3 млн. барела дневно през 2015 г. Това е с 200 000 барела дневно по-малко спрямо предишните прогнози, но все още означава увеличение от 700 000 барела дневно спрямо 2014 г.
Рано или късно цикълът ще се завърти. В интервюто за Argus Нуейми звучи убеден и търпелив: "Въпросът е кога ще се повишат цените, а не дали", отбелязва той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай