Коледата възможна, но с 10 разлики

Събираме се с най-близките вкъщи, игра на „Не се сърди, човече“ с децата сменя греяното вино с приятели

Коледата възможна, но с 10 разлики | StandartNews.com

Дори и най-големите световни катаклизми не могат да ни отнемат най-светлия християнски празник – Рождество Христово! Все пак пандемията от коронавирус сложи своя отпечатък върху Коледа.  Ето 10 разлики, с които я посрещнахме през 2020 година.

1.    Празникът вкъщи


Рождество Христово е семеен празник, но през тази година това важи и за онези, които не са спазвали традицията досега. Посрещаме Коледа само с най-близките си хора, без гости и шумни забавления навън. И ако у нас карантинните мерки не са толкова строги, то в много европейски страни е посочен точно и броят на хората, които могат да седнат на празничната трапеза. Така в Германия и Великобритания, например, ще трябва да избират точно с кои членове на фамилията – от двама до петима на брой, може да са заедно на празника.
Така, вместо на сладки приказки с приятели, може да се отдадете на различни семейни забавления –  маратон с любими коледни фирми или общи игри за цялото семейство, като „Не се сърди, човече“, „Монополи“, „Черен Петър“ и др.

2.    Добрата домакиня показва какво може


Да заведеш семейството на ресторант за празника спестява много домакинска грижа вкъщи. Тази година обаче това няма да е възможно, защото ресторантите са затворени. Затова домакините трябва да дадат всичко от себе си и да покажат уменията си. А в приготвянето на коледните сладки се включват и най-малките членове на семейството.
Но ако кулинарията не е силната ви страна, винаги може да поръчате храна за вкъщи – тази услуга остана единствената, на която разчитат заведенията у нас. А после, в разчистването след празника и миенето на чиниите, може да се включи цялото семейство – ето още един повод за сплотяване.
 
3.    Без прегръдки, с виртуален поздрав „Честито Рождество Христово!“

Тази година ще си честитим Рождество Христово предимно с смс-и и по каналите на социалните мрежи. Прегръдките и целувките са забранени! За щастие, у нас човек може да отиде на църква, да запали свещица за здраве и да изслуша празничната литургия. Срещи и разходки навън също са разрешени. Но ако искате да изпиете по едно греяно вино с приятели, трябва да го направите, вървейки по улицата. Дори и това обаче не могат да си позволят хората в много европейски страни, където навън се излиза само по неотложни причини и има вечерен час. Така в Италия, например, ще пеят „Тиха нощ, свята нощ“ от балконите.

4.    Подаръците скромни, но от сърце

Подаръци трябва да има за всички - за чичо, за леля, за стринка, за децата, за братовчедите... Коронакризата обаче, която рязко сви доходите на много хора, едва ли ще позволи такова разточителство. Проучване сочи, че българинът е отделил бюджет от  100 лв. за коледни дарове на четирима души, което прави средно по 25 лв. на човек. Обикновено най-много пари отиват за децата. Но докато преди от чувала на Дядо Коледа са се вадели кукли и колички, днес оттам изскачат електронни конзоли, таблети и други технологични джаджи. Все пак още има малчугани, които предпочитат стандартните подаръци като кораб, количка, лекарски комплект.

5.    Пазаруваме от дивана


Дните преди Коледа обикновено са посветени на голямото пазаруване, а навалицата по молове, бутици, хранителни магазини, търговски вериги е неизбежна. Но не и тази година. Бутането и опашките без социална дистанция са забранени, а властите се заканиха контролът да е много строг. Затова мнозина предпочитат дапазаруват от дивана вкъщи – от пържолите до играчките за децата. Така фирмите за електронна търговия отчетоха рекордни ръстове в дейността си.

6.    Ще дойдат ли поръчките навреме?

Невероятният бум на онлайн пазаруването свари неподготвени куриерските фирми. Още по времето на Черния петък те не смогваха да изпълнят всички доставки, за които се чакаше със седмици. За Коледа обаче това не бива да се случва, защото Добрият старец оставя подаръците под елхата точно в 00,00 часа на 25 декември.

7.    Дядо Коледа не влиза през комина, звъни на вратата с антигенен тест


Тази година Дядо Коледа няма да може да влиза през комина, а ще трябва да позвъни на вратата и да покаже антигенен тест, че е изкарал коронавируса. Но повече се разчита на съвестта на изпълняващите ролята на Добрия старец – че ако имат симптоми, ще откажат ангажименти. Това важи и за празнуващите – ако някой от тях е болен, ще се обади. Въпреки това ще има предварително питане дали желаещите да видят Дядо Коледа имат симптоми, или са прекарали COVID-19 през изминалите месеци.

8.    Снежанка с маска и шлем


Ако поръчате Снежанка, тя ще дойде с маска и предпазен шлем, за да спази   противоепидемиологичните мерки. Дядо Коледа, макар че е маскиран, също ще трябва да е с допълнителни предпазни средства. За да дойдат Добрият старец и Снежанка при малчуганите вкъщи, има и още едно условие - да не се събират повече от 5 души в една стая. Това означава, че подаръци от "истинския" Дядо Коледа ще получат, примерно, семейства с до три деца или такива с едно, но в компанията на баба и дядо. Друга особеност е, че тази година посещенията ще са малко по-кратки от обикновените 30 минути. Гостуванията по домовете включват пеене на песнички, рецитиране на стихове и други забавни етюди. За фокуси се плаща допълнително.

9.    За първи път от векове - без коледари в святата нощ

Тази година Рождество Христово ще мине без една вековна традиция - коледарите, които обикалят къщите и дават благословия. Селските кметове забраниха  коледуването, за да спазят мерките срещу пандемията. Все пак младите момци ще сложат носиите, за да отидат до селските храмове, където сутринта на Рождество се отслужва литургия за здраве.
Коледарите тръгват по къщите в полунощ, а всеки дом ги очаква с радост и нетърпение. След като влязат вътре, момците се подреждат в полукръг и първо изричат благословията. В края всички казват: „Амин! Да бъде!“. Стопанката им подава голям кравай, наречен боговица, дарява ги с плодове, вино, месо, пари, брашно. Всички дарове се занасят в дома на станеника, където неговата съпруга приготвя вкусни гозби. На Коледа дружината се събира и всички хапват богато. Останалите продукти и храна занасят в църквата, за да се нагостят бедните.

10.    Фирмите без партита и дарове

Тази година няма да е възможно да блеснете с нов тоалет пред колегите си. Защото през 2020 няма фирмени партита. Липсата им обаче е удар по бизнеса на търговците с дрехи и обувки, както и на фризьори, маникюристи, козметици, гримьори и всички,заети в разкрасителната индустрия. Както и на работещите в развлекателния бизнес – музиканти, шоумени, танцьори, за които по празниците важеше поговорката „Ден година храни“.  Наемането на Белобрадия старец през 2020 е намаляло с 80% заради липсата на фирмени партита. Много компании се отказаха и от подаръците за своите партньори и клиенти, като вместо това пренасочиха бюджетите за благотворителни каузи.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай