КНСБ изкара кокошките на протест

Голям протест провежда КНСБ около сградата на Народното събрание

КНСБ изкара кокошките на протест | StandartNews.com

Голям протест провежда КНСБ около сградата на Народното събрание. Недоволството е под наслов "За справедливи доходи в бюджет 2023 и защита на трудовите права на работещите".

В него се включват работници и служители в Изпълнителната агенция "Борба с градушките", Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, Напоителни системи, Селскостопанската академия и  Изпълнителната агенция по горите.

„От този пакет от 170 млн. лева, за които КНСБ настоява между първо и второ четене, 25 млн. са за тези институции. Всички тези хора са с около 1200 лева заплати, а като си платят данъците – 900 лева. Всъщност кокошката спря да снася, защото няма пари. Искаме в бюджета на Министерството на земеделието да се внесе законопроект, с който да се вдигнат заплатите им, защото са обидно ниски и не са вдигани от много време“, обясни пред бТВ икономистът на КНСБ Любослав Костов.

„При тези заплати няма как да има хора. Затова има недостиг в сектора“, добави той.

„Един асистент получава 1380 лева, а един професор 1680 лева. Това са хората, които градят бъдещето и се занимават с продоволствието и храната на България. Каква наука да се прави с унизително ниски заплати? Тази кокошка е българска порода – Ломан Браун. Ние съхраняваме българските породи, българските сортове. Ако не се грижим за тях, какво ще има от тази България“, попита Антоанета Янчева от Селскостопанската академия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай