Кметът на Кърджали разкри проблеми на общините с еврофондовете

Много важен момент е и административния капацитет

Кметът на Кърджали разкри проблеми на общините с еврофондовете | StandartNews.com

Пред общините стоят проблеми при усвояване на европейските средствата и те са съфинасирането, административният капацитет и изработването на техническите проекти. Това съобщи зам.-председателят на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и кмет на Кърджали Хасан Азис по време на годишната среща на местните власти, организирана от НСОРБ, която се провежда в курорта Албена.

По думите му съфинансирането на проектите за средно големите общини се явява решаващ фактор за това дали те да кандидатстват по определени проекти. За пример той даде управляваната от него община, която има спечелени проекти за около 170 милиона лева и е осигурила съфинансиране за около 20 милиона лева.

За успешната реализация на европейски проект е много важен момент и административния капацитет, посочи Азис. Сред проблемите той открои и изработването на технически проекти. Според него те са много важен елемент за реализация на проектите с европейско финансиране.

Все още не сме намерили начин за подпомагане на малките и средни общини за съфинансирането на проекти, каза още кметът. По думите му адресатът на проблемите със съфинансирането, административния капацитет и разработването на технически проекти не са общините, а държавата.

Той коментира още, че всички български общини са готови с плановете си за интегрирано развитие, с които ще се търси финансиране. Няма как тези планове да са ефективни, ако не чувстваме държавата като наш партньор, посочи Хасан Азис.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай