Христо Грозев проговори: Защо руските служби го издирват

Той е български гражданин, но работи за независимата мрежа за разследваща журналистика Bellingcat

Христо Грозев проговори: Защо руските служби го издирват | StandartNews.com

Нямам представа въз основа на какво Кремъл ме слага в списъка с издирвани, затова и не мога да коментирам на този етап. Това заяви разследващият журналист Христо Грозев, след като руското вътрешно министерство обяви, че го издирва.

"В известна степен няма и значение - от години те ясно показват, че ги е страх от нашата работа и няма да се спрат пред нищо, за да ни унищожат", коментира новината Грозев в Twitter.

"Коментаторите под историята, че съм обявен за издирване, спорят кой е най-добрият начин да ме убият: дали с чук („както е модерно сега“), или с отровен чадър, или просто да ме застрелят, „този български циганин“, който „вероятно е румънски“. О, фашистката измет, която процъфтява в Русия", добави той в нова публикация, малко по-късно.

Христо Грозев е български гражданин, но работи за независимата мрежа за разследваща журналистика Bellingcat. Новината бе обявена на уебсайта на руското вътрешно министерство, където се посочва, че той е "издирван по член от Наказателния кодекс".

През юли руската разследваща служба ФСБ заяви, че Христо Грозев е участвал в операция на украинското военно разузнаване за отвличане на военни самолети от Русия. Службата твърди, че открила двама куриери, които са участвали в прехвърлянето на пари от украинското разузнаване на руски пилот за отвличане на самолет.

През ноември Христо Грозев спечели "Наградата на Основателите" на ICFJ (Международен център за журналисти) за високи постижения в областта на журналистиката.

Грозев се присъединява към Bellingcat през 2015 г. като разследващ репортер. Той е известен с това, че използва отворени източници, социални медии и други налични данни за разследвания, пише Блиц.

Русия обяви за издирване български журналист

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай