Хороводците на “През чумавото”

Българинът ще намери начин да надвие на мерака си, та ако ще и земята да гори под краката му

Хороводците на “През чумавото” | StandartNews.com
  • Българинът ще намери начин да надвие на мерака си, та ако ще и земята да гори под краката му

"Не ми е изпила кукувица ума на мене - ако имаше чума, залавях ли сватба?" Тази година това произведение на Йордан Йовков може въобще да не присъства на матурата. Въпреки че си заслужава. Защото е един от малкото аналози за това как българинът ще намери начин да надвие на мерака си, та ако ще и земята да гори под краката му.
Както с мъжкото хоро в Калофер, за което участниците заявиха, че "и чума да има, хоро ще има".
А защо всъщност трябва да има? Нечий окалян патриотарски рейтинг трябва да се вдигне? Мъжете трябва да докажат, че са мъже само чрез хоро в ледените води, понеже не могат да го докажат по друг начин? Студената вода на Тунджа лекува от коронавирус много по-ефикасно от всякакви ваксини? Общината не може да излезе на глава с местните патриоти /най-вероятна версия/ и рискува глоба, след което ще се превърне в община героиня?
Точно както Хаджи Драган от "През чумавото" се захваща да вдига сватба на щерка си в момент, когато за чумата ту се дочуе лек слух, ту пак изчезне поради липса на социални мрежи, а на финала в дома му идва чумата, въплътена в лицето на чумавия Величко.
Една безотговорна част от българския народ, която нарича себе си "патриоти", вярва, че изразява патриотизма си чрез организирани псевдодревни  български ритуали. Защото да събереш десет пияни юнаци на хоро е далеч по-лесно, отколкото да събереш десет души за нещо полезно, например да почистят реката от наноси или снега на улицата. В крайна сметка, първата демографска група със сигурност ще гласува за кмета, разрешил хорото. А развяването на байрак е детската мечта на всеки българин от времето на конските опашки. И единственият дан на патриотизма, на който мнозина от нас са способни. Дори през чумавото.
Да поведеш ковид-хорото и да кажеш: "Кой, аз щях ли да поведа хорото, ако имаше чума" е екзистенциално изтласкване на страха от това, какъв ще бъде утрешния ден, какви ще бъдем ние в него и след него, как ще живеем в ситуация, в която безперспективността е вече много силно зададена. На нас не ни трябва да си задаваме тези въпроси.
Бих предложила един бърз тест кой от скачащите в реката знае поне три стихотворения на Ботев и кой точно е бил кръстен в река Йордан и от кого. Но тогава може да не останат желаещи да скачат в реката. Освен хороводците на "През чумавото", които се опитват да нарекат патриотизъм нещо, което всеки друг би нарекъл "последно убежище от реалността".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай