Ке запре ли Гоце Македонија за Европа?

Гърция показа най-добре как се надвива прословутия инат на комшиите, за които още сме "бугари фашисти"

Ке запре ли Гоце Македонија за Европа? | StandartNews.com
  • Гърция показа най-добре как се надвива прословутия инат на комшиите, за които още сме "бугари фашисти"
  • Заради историческата кавга чий е войводата, София може да откаже да лобира за Скопие в Брюксел   

Може ли разправиите между историците - чий е Гоце Делчев, да накарат България да спре Северна Македония за Европейския съюз? Засега този въпрос изглежда твърде пресилен, но много скоро може да се окаже особено актуален и тревожен за западните ни съседи.

Дотук стана ясно, че създадената по силата на член 12 от Договора за добросъседство между София и Скопие от 1 август 2017 г. съвместна междуправителствена комисия е "пунта мара" (ако ползваме речника на премиера Бойко Борисов). Поне по отношение на всички спорни моменти в исторически план. След като криво- ляво оправиха античната история, умните глави от наша и северномакедонска страна се договориха двете страни да честват заедно цар Самуил, Свети Климент и Свети Наум. Разбирателството обаче приключи в момента, когато се стигна до Гоце Делчев.     
За българската страна всичко е пределно ясно и безспорно. Легендарният войвода, водач и идеолог на българските македоно-одрински революционни комитети, винаги се е наричал българин. Той е учил е в екзархийско българско училище, а след това и във военното училище в София. Бил е учител 2-3 пъти в Щип, в Банско, където е преподавал български език и литература.  
Да, ама северномакедонците не искат и да чуят, че трябва да признаят Гоце за българин. Все пак заради тезата му, че е по-разумно и реално Македония да извюва независимост от Османската империя като самостоятелна държава, а не като част от България, Делчев е сред стълбовете на македонизма, на който се крепи младата държава на западните си съседи.

Ситуацията е патова от гледна точка на учените, които участват в комисията

Нашите знаят, че са прави и ще бъдат линчувани, ако направят крачка назад. Колегите им от Скопие знаят, че тезата им е куха, но също ще бъдат разпънати на кръст, ако си признаят.
Иначе истината най-добре си личи в думите на
идеолога и организатор на антибългарските репресии в Македония след Втората световна война Лазар Кулишевски.
През 1946 г., когато комунистическата власт в България предоставя костите на войводата на Македония, Кулишевски казва, че "Гоце Делчев е един българин, без значение за освободителните борби".
Истината обаче няма значение за Скопие, където вече растат четири поколения след Втората световна война, образовани и възпитавани, че нямат нищо общо с България.
Първият урок в учебниците на Северна Македония, в който се описват българите, гласи:

"българите са номадско племе, по произход татаро-турско-монголско"

Винаги, когато България бъде похвалена, че е спасила своите евреи, от западната ни съседка не пропускат да напомнят, че македонските евреи са пратени в концлагерите със съдействието на "окупационните български войски".
Общата ни история пък в главите на западните ни съседи е една велика македонска история, в която чат пат се появяваме и ние.
Надеждите за разбирателство изглеждат пълна химера, но може би проблемът е в грешния подход на България. Ние първи признахме бившата югославска република като нова държава. Пак ние даваме по облекчена процедура български паспорти на македонците, които искат да пътуват свободно в Европа, но когато седнат на маса, псуват "бугарите фашисти".
Като премиер, по време на българското европредседателство Бойко Борисов даваше мило и драго Атина и Скопие най-после да си стиснат ръцете и прекръстената в Северна Македония наша западна съседка да види хоризонт към ЕС и НАТО.
Горчивата истина е, че македонците явно не разбират от добро. В отношението към тях вероятно трябва да се поучим от Гърция. Която беше непреклонна по отношение на мераците на Скопие да прилапа Александър Велики и цялата антична история за своя употреба.
Макар и със скърцане на зъби, макетата махнаха Звездата на Вергина от националното си знаме, свалиха и табелите с надпис "Александър Велики" от летището в Скопие. Накрая преглътнаха и  прекръстването на държавата в Северна Македония, като нищо можеха да са и Горна.
Западните ни съседи може да са нагли, но добре разбират, че срещу ръжен не се рита.
Затова сега може да звучи доста екзотично настояването на Волен Сидеров българското правителство да поиска да се подпише анекс към договора за добросъседство между София и Скопие, но скоро може да се окаже всенародно желание.
Предложението на лидера на "Атака" е въпросният анекс да задължи двете страни исторически личности и събития да се обявяват за общи само с решение на междудържавната комисия. След това се внася забрана тези личности да бъдат употребявани от която и да е от двете страни без общо съгласие. "По този начин предотвратяваме бъдещи поводи за напрежение, употреба на исторически събития и личности от страна на македонски политици или общественици. Показваме, че нещата трябва да се вършат на дела, а не на приказки или по телевизионни студиа", аргументира се Сидеров.
В подобен дух звучат изказванията и на вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, който също смята, че не трябва да се церемоним много с ината на македонците.
При това

сега е идеалният момент да хванем на тясно западните ни съседи
 
"Северна Македония не може да откаже да се напише този анекс, защото очакват нашето одобрение за ЕС. Това е условието - подписвайте анекса, ние ви подкрепяме за ЕС", директно разясни Сидеров защо македонците са в поза партер.
При това европейската перспектива за Скопие изглежда все по-мъглява.
На проведения във вторник Съвет на Европейския съюз седем страни-членки се обявиха категорично против започване на присъединителни преговори с Македония и Албания. Душманите на Скопие и Тирана са локомотивете на ЕС Франция и Германия, заедно с Холандия, Дания, Люксембург, Белгия и Испания. Многозначително е, че България и Гърция са били пас.
Страните-членки на ЕС ще обсъдят въпроса отново през октомври 2019 година, но шансовете тогава за различно решение не са големи.
В Северна Македония и Албания вече се чуха гласове, че ако и наесен не чуят конкретна дата кога могат да влязат в ЕС, евроскептиците в двете държави ще вземат връх.
Ако властите в Скопие, начело със Зоран Заев, са разумни, те трябва да се влачат по корем, но да превърнат София и Атина в свои яростни лобисти пред Брюксел до есента, смятат експерти и дипломати. В противен случай Северна Македония бавно и сигурно ще се отправи в девета глуха на Европа. И Гоце Делчев с нищо няма да им е виновен.

ОЧАКВАЙТЕ: Какво мисли по въпроса историкът проф. Иван Илчев!

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай