Каравеловата печатница В Букурещ тъне в разруха

В сградата се издавали вестниците "Свобода" и "Независимост"

Каравеловата печатница В Букурещ тъне в разруха | StandartNews.com
  • В сградата се издавали вестниците "Свобода" и "Независимост"

Каравеловата печатница - светинята на българското освободително движение в Букурещ, е на път да падне. След промените през 1989 година и последвалата реституция сградата тъне в разруха. С болка в сърцето, Лука Велчов, председател на българската общност в Букурещ разказа пред Нова тв защо до Солаковият хан е в това състояние. 86-годишният банатски българин сподели: „Собственикът Кристи Солаков също е българин, който е член на нашето дружество. Той обаче вече се предава и не може да се грижи за сградата”.

ВИЖ ОЩЕ: Проф. Иван Гаврилов: Събра ме срам да гледам забравени светини

Солаков чакал някой да я купи. Вече 16 години, откакто я е придобил. Неумолимият ход на времето обаче е довел Солаковият хан до разрушение.

Каравелов и революционният комитет са ползвали две стаи, където са издавани вестниците "Свобода" и "Независимост". Тук, като печатар е работил и Христо Ботев. Когато разбира за неговия поетичен и публицистичен талант, Каравелов го привлича за съредактор. Днес, само една прашна плоча, все още напомнят за историята на сградата. Ликът на Каравелов обаче го няма.

„Барелефът беше измъкнат и продаден. Барелефът на Раковски също бе откраднат на два пъти”, разказа Велчов.

Лука Велчов е жива енциклопедия за живота на възрожденците ни в Румъния и за местата, където те са живели и са подготвяли Освобождението на България. 86-годишният професор никога не е живял в България, но говори перфектен български език. Централата на българите в Румъния е превърната от него в остров на родната ни история. За това кътче знаят почти всички, които идват на екскурзия в Букурещ.

Въпреки че България губи частица от историята в центъра на Букурещ, остава зареждащият оптимизъм на българите в Румъния, които пазят най-важното - самосъзнанието си, коментира Нова тв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай